Падат акциите на чиновника в 142 закона Хората няма да бъдат „куриери” между различни служби

Ердоган: Нападатели, взимащи на прицел Турция, ще бъдат връщани в „ковчези“

Какво трябва да знаете, ако работите на срочен трудов договор

Русия призна Република Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 март 2019

Холандската полиция е задържала заподозрения за стрелбата в Утрехт

Българка в Утрехт: Притеснени сме, че нападателят все още е на свобода

Корнелия Нинова за атентата в Утрехт: Да бъдем единни и съпричастни в борбата срещу тероризма

Подписан бе новият колективен трудов договор в сферата на образованието в Търново

Елена Йончева: Членовете на БСП гласуваха демократично листата за евровота

Всеки трети с по-ниска пенсия 57% ще получат увеличение заради новата формула за изчисление на парите

Средношколци от 21 училища участваха в Национално ученическо състезание в Стопанска академия

Болници ще затварят заради липса на сестри Здравни работници от цялата страна излязоха на протест

Спецсъдът пусна Миню Стайков под гаранция от половин милион лева

Над 30 загинали и 91 ранени, след като влак дерайлира в Конго

1 883 411 са бюлетините с отговор „Да“ на въпроса от референдума, над 100 000 са недействителни

1 883 411 са действителните бюлетини с отговор „Да” на въпроса от националния референдум. Това каза на брифинг председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В ЦИК се създаде работна група за повторно въвеждане и проверка на данните. Броят на гласоподавателите според избирателните списъци е 6 766 619. Действителните бюлетини с отговор „не” са 704 182”, заяви Алексиева.

„Днес основният резултат бе да обяви резултатите от Националния референдум, да организира предаването на бюлетините и да организира провеждането на втори тур. Ангажиментът, който поемам е да предоставя пълна информация за развитието на събитията и отношенията между нас. Нека след това, съдите. ЦИК е изпратила писмо, с което иска информация относно различни аспекти на организацията на процеса. Ще се проведе среща днес между ОИК и ЦИК, на която ОИК ще представи организацията, която е създала и ние ще предложим логистичната и техническата ни помощ, стика ОИК да се нуждае от нея”, каза още Ивилина Алексиева.

122 339 са недействителните бюлетини от референдума, стана ясно още на брифинга. Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че целта на брифинга е да бъдат обявени резултатите от проведения референдум.

„ЦИК в 5-денвен срок следва да обяви резултатите, въз основа на които НС ще предприеме своето решение за евентуални промени в законодателството. По отношение на броя на недействителните гласове, ще ги обсъдим и ще излезем с нашия анализ. Дали са много или малко, това е друг въпрос. Във връзка с числеността на ОИК, текстът на закона е, че е 19 члена. В тази връзка в заседанието на ЦИК беше обсъдена възможността евентуално тя да бъде увеличена. Предвидихме по-голям брой технически сътрудници. Не беше постигнато съгласие да бъде увеличен броят с оглед и предвиденото в Изборния кодекс”, заяви Андреев. По думите му, въпросът за отговорността на ЦИК, трябва да бъде преценяван, след като приключат изборите.

Камелия Нейкова допълни, че недействителните бюлетини са такива, които са без пликове, не са по образец, без отговор са или са зачертани два отговора. „Броят на недействителните бюлетини е толкова според посочените причини. ЦИК многократно посочи, че е предвидила съответните действия за обезпечаване работата на ОИК като най-много сътрудници са били предвидени за София. Те бяха 136”, каза още Камелия Нейкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.