Президентът Румен Радев пред кипърския бизнес: България е водеща във финтех индустрията в Източна Европа

Завръщане с 1000 конски сили Величественият офроудър Hummer възкръсва под марката GMC

Смъртните случаи от коронавиурса в Италия вече са 11, заразените са над 300

Изследват бебе на годинка за коронавирус в Пловдив

Депутатът от БСП Явор Божанков: Хората в Полски Тръмбеш не са доволни от водената държавна политика

Втора грипна вълна се задава у нас

Какво ще стане ако се кръстоса блондинка със заек?

На чист понеделник забраняват движение на камиони от 1,5 тона в Гърция

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Първи случай на коронавирус в Латинска Америка

Да поговорим сериозно за достъпността Нека видим в сравнителен план колко много път имаме да извървим като общество

1 883 411 са бюлетините с отговор „Да“ на въпроса от референдума, над 100 000 са недействителни

1 883 411 са действителните бюлетини с отговор „Да” на въпроса от националния референдум. Това каза на брифинг председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В ЦИК се създаде работна група за повторно въвеждане и проверка на данните. Броят на гласоподавателите според избирателните списъци е 6 766 619. Действителните бюлетини с отговор „не” са 704 182”, заяви Алексиева.

„Днес основният резултат бе да обяви резултатите от Националния референдум, да организира предаването на бюлетините и да организира провеждането на втори тур. Ангажиментът, който поемам е да предоставя пълна информация за развитието на събитията и отношенията между нас. Нека след това, съдите. ЦИК е изпратила писмо, с което иска информация относно различни аспекти на организацията на процеса. Ще се проведе среща днес между ОИК и ЦИК, на която ОИК ще представи организацията, която е създала и ние ще предложим логистичната и техническата ни помощ, стика ОИК да се нуждае от нея”, каза още Ивилина Алексиева.

122 339 са недействителните бюлетини от референдума, стана ясно още на брифинга. Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че целта на брифинга е да бъдат обявени резултатите от проведения референдум.

„ЦИК в 5-денвен срок следва да обяви резултатите, въз основа на които НС ще предприеме своето решение за евентуални промени в законодателството. По отношение на броя на недействителните гласове, ще ги обсъдим и ще излезем с нашия анализ. Дали са много или малко, това е друг въпрос. Във връзка с числеността на ОИК, текстът на закона е, че е 19 члена. В тази връзка в заседанието на ЦИК беше обсъдена възможността евентуално тя да бъде увеличена. Предвидихме по-голям брой технически сътрудници. Не беше постигнато съгласие да бъде увеличен броят с оглед и предвиденото в Изборния кодекс”, заяви Андреев. По думите му, въпросът за отговорността на ЦИК, трябва да бъде преценяван, след като приключат изборите.

Камелия Нейкова допълни, че недействителните бюлетини са такива, които са без пликове, не са по образец, без отговор са или са зачертани два отговора. „Броят на недействителните бюлетини е толкова според посочените причини. ЦИК многократно посочи, че е предвидила съответните действия за обезпечаване работата на ОИК като най-много сътрудници са били предвидени за София. Те бяха 136”, каза още Камелия Нейкова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.