Облечете си дрехите наопаки и вървете назад, за да видите вещица в полунощ

Има една нощ от годината, когато спокойно може да си позволите да изглеждате нелепо, да облечете абсурдни дрехи, да се гримирате както си поискате и никой да не може да ви каже нищо. Нали е Хелоуин. Позволено ви е да изглеждате идиотски, даже е наложително, защото в противен случай злите духове ще ви забележат и... продължението няма да ви хареса. Докато добавяте още кръв по яката на костюма си и проверявате достатъчно остри ли са вампирските ви зъби, ето няколко факта за празника, които може и да сте пропуснали.

1. За родно място на Хелоуин традиционно се приема Ирландия.

2. Салем, Масачузетс и Анука, Минесота са градовете, които сами са се обявили за световни столици на празника.

3. Хелоуин е вторият най-комерсиализиран празник след Коледа.

4. Бостън, Масачузетс, държи световния рекорд за най-много запалени фенери наведнъж - 10 128.

5. Според ирландска легенда Jack O’Lantern идва от стиснат мъж на име Джак. Той се опитал да излъже дявола няколко пъти и затова му било забранено да влезе и в рая, и в ада. Вярва се, че той обикаля по Земята, размахвайки фенера си, и по този начин заблуждава хората и ги отклонява от пътя им.

6. Най-голямата тиква е отгледана от жителя на Цюрих Бени Майер и тежи “само” 953,5 кг.

7. Стивън Кларк държи световния рекорд за най-бързо издълбана тиква. Той се справя за 24 секунди, подобрявайки предишния рекорд от 54 секунди. Според правилата на състезанието тиквата трябва да тежи по-малко от 10 кг и да бъде издълбана по традиционен начин, което изисква да има поне очи, нос, уши и уста.

8. Съществува фобия от Хелоуин и тя се нарича Samhainophobia.

9. Думата witch, или “вещица”, идва от староанглийското wicce и буквално означава “мъдра жена”. Едно време wiccan са били много уважавани. Според преданието вещиците провеждали една от двете най-важни вещерски сбирки именно в нощта на Хелоуин.

10. Смята се, че Хелоуин възниква около 4 хил. години преди Христа, което означава, че празникът се отбелязва вече 6 хил. години.

11. Совата се свързва с Хелоуин. През Средновековието се смятало, че совите всъщност са вещици. Да чуеш писъка на совата не вещаело нищо добро. Приемало се като поличба за предстояща смърт.

12. „Трик или лакомоство” идва от древна келтска традиция, при която слагали вкуснотии, за да се омилостивят духовете, които обикаляли улиците по време на свещения фестивал, който отбелязвал края на келтската календарна година.

13. Souling е ритуал, изпълняван от християните, и се смята за предшественик на съвременното “трик или лакомство”. На 1 ноември бедните обикаляли от врата на врата, предлагайки молитви за мъртвите в замяна на сладки.

14. Първото споменаване на “трик или лакомство” в Северна Америка се случва през 1927 г.

15. Според проучване 50% от децата предпочитат да получават шоколадови бонбони за Хелоуин, 24% избират смучещи или дъвчащи бонбони, а дъвки си избират само 10%.

16. През 1970 г. 5-годишно момче на име Кевин изяжда бонбон с хероин на Хелоуин. По-късно разследващите установяват, че бонбонът принадлежи на чичо му и той не е възнамерявал да го дава на децата, които почукат на вратата му.

17. През 1974 г. 8-годишният Тимъти О'Брайън умира от отравяне, след като яде бонбон за Хелоин. Полицията установява, че баща му е застраховал всяко от децата си за 20 хил. долара и сам е отровил сина си, като после възнамерявал да отрови и дъщеря си.

18. Всяка година парите, които се харчат за костюми за нощта на празника, се увеличават. През 2010 г. в Америка са похарчени над 5 милиарда долара.

19. Обичаят хората да си обличат костюми идва от вярването на келтите, че единственият начин да избягаш от духовете и злите сили, които обикалят по време на Хелоуин, е ти самият да се облечеш като тях.

20. Цветовете “черно” и “оранжево” традиционно се свързват с Хелоуин. Оранжевото е символ на сила и издръжливост и заедно с кафявото и златистото се смята за цвета на жътвата и есента. Черното е традиционен символ на смъртта и мрака и напомня, че Хелоуин някога е бил празник, на който границата между живота и смъртта не е толкова ясна.

21. Често свързвани с келтския фестивал, предшественик на Хелоуин, а по-късно и с вещиците, котките си имат своето запазено място в легендите за Хелоуин. Смята се, че по време на древния фестивал хвърлянето на котки във въздуха било част от честванията.

22. Плашилото - популярна фигура, асоциирана с Хелоуин, се свързва със земеделските корени на празника.

23. Древният римски фестивал Помона, който отбелязвал празника на богинята на плодовете със същото име, е оказал голямо влияние на Хелоуин. Именно той е причината да има толкова много игри с ябълки на празника.

24. В Мексико се отбелязва Dia de los Muertos (Денят на мъртвите). Тогава хората се събират на гробищата и в домовете на починалите си близки, обличат се като призраци и така изразяват почитта си към отишлите си от този свят.

25. Teng Chieh е празникът, с който отбелязват Хелоуин в Китай. Фенери във формата на дракони и други животни се окачват около къщите и по улиците, за да насочват душите на мъртвите. За да отдадат почит на починалите си близки, хората от семейството оставят вода и храна пред техните снимки.

26. Парадът за Хелоуин в Ню Йорк е най-големият парад за празника в САЩ. В него се включват 50 хиляди участници, а зрителите му са повече от 2 млн.

27. Хари Худини (1884-1926 г.), един от най-известните илюзионисти, живели някога, умира в нощта на Хелоуин от спукан апандисит.

28. Въпреки че в почти всички филми на ужасите вещиците прелитат на своите метли на фона на пълната луна, следващото пълнолуние в нощта на Хелоуин ще бъде през 2020 г. Предното беше през 2001 г., а преди това през 1955 г.

29. Момичетата вярвали, че можели да видят образа на бъдещия си съпруг, ако окачат мокри чаршафи пред огъня в нощта на Хелоуин. Днес още се вярва, че дамите могат да видят лицето на бъдещия си любим, ако гледат в огледало, докато слизат по стълбите в полунощ на Хелоуин.

30. Смята се, че ако облечеш дрехите си наопаки и вървиш назад, пред теб ще се покаже вещица точно когато удари полунощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл