Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета

Радев се срещна с представители на Съюза на офицерите от резерва

Родителите на убития в Борисовата градина Георги поискаха 400 хил. лв. обезщетение

Купуваме изтребители и фрегати с парите за отбрана

Част от средствата, предвидени за отбрана и сигурност за 2016 г., ще бъдат използвани по дългосрочни програми за придобиване на 8 изтребители и на фрегати. Средства са предвидени и за ремонт на старите изтребители МИГ.
Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет, на което беше приет проектобюджетът за 2016 г.

В доклада към финансовия план на държавата е записано, че са предвидени 80 млн. лв. за ремонт, поддръжка и придобиване на авиационна техника. Още толкова средства са заделени за покупката на патрулни кораби за Военноморските сили. Инвестициите се правят във връзка с международни ангажименти на страната.

„В следващата година има предпоставки да стартира дългосрочната програма за осигуряване на многоцелеви изтребител. Създадена е и възможност за модернизиране на военноморските сили чрез придобиване на многоцелви плавателни съдове, вероятно фрегати“, каза Горанов. За изтребителите „най-вероятно става въпрос за половин ескадрила, което е 8 броя“, каза Горанов. Той обясни, че на този етап не може да се определи колко точно ще струва новата техника, защото предстои да бъдат проведени търгове. Освен това покупката им ще стане чрез многогодишни програми.

Финансовият министър разясни и за какво ще бъде изразходван планираният нов дълг от 5,3 млрд. лв. за 2016 г. От сумата 1,8 млрд. лв. са за покриването на дефицита и близо толкова са необходими за рефинансирането на стари задължения. Останалите 1,7 млрд. лв. ще изпълняват функцията на буфер в бюджета при евентуални неблагоприятни развития във финансовата система.

На въпрос на журналисти дали тези средства са предвидени за фонда за преструктуриране на банки, който трябва да бъде създаден по силата на ново законодателство, министър Горанов коментира: „Аз искрено се надявам това да не се налага.“

Финансовият министър изрази резерви и по отношение на възможността да бъде осигурена държавна гаранция по заема на БЕХ. „Докато енергийната система продължава да трупа дългове и да генерира дефицит, аз не съм склонен да заложа данъците на българските граждани срещу неблагополучията в енергетиката“, каза той. Горанов обяви още, че не е склонен на отстъпки от предвидения за 2016 г. дефицит от 2%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.