Калоян Паргов: От ЦГМ да кажат реалната причина за срива в GPS системата за управление на обществения транспорт

Лавров: Западът прикрива престъпленията на НАТО в бивша Югославия

Осъдиха двамата мъже, които се стреляха в Кюстендил миналия юни

Почина народната певица Стефка Кушлева

Кметът на Пазарджик ще се бори за четвърти мандат като независим

Диане Крюгер за най-тежката година в живота й

Свещеник е бил намушкан с нож по време на литургия в Монреал

Моторист и спътницата му са в болница, след като се удариха в скала край Асеновград

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора на линейка, спипан да кара пиян в пловдивската „Шекер махала“

Направиха първа копка на мащабен спортен комплекс за 24 милиона лева край Разлог

Отпуснаха над 3 млн. лева на община Свищов за закриване на депо за отпадъци

Министър Порожанов: 35% обработваемите площи ще бъдат защитени от градушки през тази година

Камион се преобърна и разпиля скрап край Бобошево

A1 с първа награда от конкурса „Компания на годината” Компанията бе отличена за ефективни комуникации в категория „Телекомуникации” от престижните награди

Приключи възстановяването на подпорната стена край пловдивското село Катуница

Купуваме изтребители и фрегати с парите за отбрана

Част от средствата, предвидени за отбрана и сигурност за 2016 г., ще бъдат използвани по дългосрочни програми за придобиване на 8 изтребители и на фрегати. Средства са предвидени и за ремонт на старите изтребители МИГ.
Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет, на което беше приет проектобюджетът за 2016 г.

В доклада към финансовия план на държавата е записано, че са предвидени 80 млн. лв. за ремонт, поддръжка и придобиване на авиационна техника. Още толкова средства са заделени за покупката на патрулни кораби за Военноморските сили. Инвестициите се правят във връзка с международни ангажименти на страната.

„В следващата година има предпоставки да стартира дългосрочната програма за осигуряване на многоцелеви изтребител. Създадена е и възможност за модернизиране на военноморските сили чрез придобиване на многоцелви плавателни съдове, вероятно фрегати“, каза Горанов. За изтребителите „най-вероятно става въпрос за половин ескадрила, което е 8 броя“, каза Горанов. Той обясни, че на този етап не може да се определи колко точно ще струва новата техника, защото предстои да бъдат проведени търгове. Освен това покупката им ще стане чрез многогодишни програми.

Финансовият министър разясни и за какво ще бъде изразходван планираният нов дълг от 5,3 млрд. лв. за 2016 г. От сумата 1,8 млрд. лв. са за покриването на дефицита и близо толкова са необходими за рефинансирането на стари задължения. Останалите 1,7 млрд. лв. ще изпълняват функцията на буфер в бюджета при евентуални неблагоприятни развития във финансовата система.

На въпрос на журналисти дали тези средства са предвидени за фонда за преструктуриране на банки, който трябва да бъде създаден по силата на ново законодателство, министър Горанов коментира: „Аз искрено се надявам това да не се налага.“

Финансовият министър изрази резерви и по отношение на възможността да бъде осигурена държавна гаранция по заема на БЕХ. „Докато енергийната система продължава да трупа дългове и да генерира дефицит, аз не съм склонен да заложа данъците на българските граждани срещу неблагополучията в енергетиката“, каза той. Горанов обяви още, че не е склонен на отстъпки от предвидения за 2016 г. дефицит от 2%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.