Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Явор Бахаров в разложкия съд

7 000 долара за еротичен круиз в Гърция

Безрадостната участ на националните кумири Горкият дякон Васил Кунчев ни гледа от небесните жилища и цъка с език

Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Пленум на БСП нищи бройката социалисти

17,5 млн. евро струва най-скъпият автомобил за 2019 г. McLaren F1 LM постигна най-висока цена при наддаване на търгове

Нападнатото в столичен автобус момче спечели сребърен медал на състезание по самбо

Земетресение от 5,7 по Рихтер на границата между Турция и Иран

Българин отрече Коперник и Айнщайн Тодор Йончов влезе в историята като Гений на отрицанието

Израел ограничава полетите от Япония и Южна Корея заради коронавируса

Джъстин Бийбър говори за сексуалния си живот

Бърни Сандърс печели вота в Невада за кандидат-президент на демократите Джо Байдън е втори

АПИ: Днес е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобусите

Няма опасност за питейната вода след замърсяването на река Чепеларска

Калин Вельов: Най-усмихнати са хората в най-бедните страни

Купуваме изтребители и фрегати с парите за отбрана

Част от средствата, предвидени за отбрана и сигурност за 2016 г., ще бъдат използвани по дългосрочни програми за придобиване на 8 изтребители и на фрегати. Средства са предвидени и за ремонт на старите изтребители МИГ.
Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет, на което беше приет проектобюджетът за 2016 г.

В доклада към финансовия план на държавата е записано, че са предвидени 80 млн. лв. за ремонт, поддръжка и придобиване на авиационна техника. Още толкова средства са заделени за покупката на патрулни кораби за Военноморските сили. Инвестициите се правят във връзка с международни ангажименти на страната.

„В следващата година има предпоставки да стартира дългосрочната програма за осигуряване на многоцелеви изтребител. Създадена е и възможност за модернизиране на военноморските сили чрез придобиване на многоцелви плавателни съдове, вероятно фрегати“, каза Горанов. За изтребителите „най-вероятно става въпрос за половин ескадрила, което е 8 броя“, каза Горанов. Той обясни, че на този етап не може да се определи колко точно ще струва новата техника, защото предстои да бъдат проведени търгове. Освен това покупката им ще стане чрез многогодишни програми.

Финансовият министър разясни и за какво ще бъде изразходван планираният нов дълг от 5,3 млрд. лв. за 2016 г. От сумата 1,8 млрд. лв. са за покриването на дефицита и близо толкова са необходими за рефинансирането на стари задължения. Останалите 1,7 млрд. лв. ще изпълняват функцията на буфер в бюджета при евентуални неблагоприятни развития във финансовата система.

На въпрос на журналисти дали тези средства са предвидени за фонда за преструктуриране на банки, който трябва да бъде създаден по силата на ново законодателство, министър Горанов коментира: „Аз искрено се надявам това да не се налага.“

Финансовият министър изрази резерви и по отношение на възможността да бъде осигурена държавна гаранция по заема на БЕХ. „Докато енергийната система продължава да трупа дългове и да генерира дефицит, аз не съм склонен да заложа данъците на българските граждани срещу неблагополучията в енергетиката“, каза той. Горанов обяви още, че не е склонен на отстъпки от предвидения за 2016 г. дефицит от 2%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.