Беата Шидло - Полската Меркел

Името ми е Шидло. Беата Шидло. С тези думи в стил Джеймс Бонд 52-годишната зам.-шефка на консервативната полска партия "Право и справедливост" започна речта си на партийния конгрес през юни. На който бе номинирана за бъдещ премиер на страната.

За поста я предложи лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински. Хитър, добре обмислен, и както се оказа, печеливш ход от негова страна. Очевидно си е давал сметка, че ако издигне себе си отново за премиер (какъвто бе от 2006 до 2007 г.), партията му трудно ще спечели изборите. Управлението му (частично в тандем с неговия брат близнак Лех като президент, който загина в самолетна катастрофа край Смоленск през 2010 г.) бе белязано от влошаване на външнополитическите отношения с ЕС, Германия и Русия и вътрешна политика, доминирана от преследване на хора от службите на бившия комунистически режим и на кукловоди, които според Качински опитвали да дърпат конците на властта зад кулисите. Затова сега заложи на ново, небелязано от предишно управление лице и постигна разгромяваща победа с абсолютно мнозинство в парламента. А Беата Шидло ще оглави новото правителство.

"Тя ще бъде новата Ангела Меркел, само че с много повече разбиране по социалните въпроси", казва Норберт Малишевски, експерт по политически маркетинг от Варшавския университет.

И други сравняват Шидло с Меркел, засега основно заради сходството във външния им вид - непретенциозен, работен стил, заради това, че и двете почти винаги са сериозни, както и заради липсата на харизма, която компенсират с последователност и упорит труд. На Шидло изглежда й допада тази прилика - улавяна е да прави същите жестове като канцлерката, например преплитането на пръстите на ръцете (виж снимката - б.р.).

Когато опре до политика обаче сходствата с Меркел свършват. В кампанията си Шидло обеща щедри социални придобивки за семействата, намаляване на пенсионната възраст, допълнителни данъци за банките и чуждестранните хипермаркети. Изключително леви мерки, каквито една консервативна дясна партия не би могла да защитава. Но може би едно ново лице може.

Всъщност Шидло изобщо не е ново лице в политиката, а просто непознато. Тя е депутат от 2005 г., но остава извън публичното внимание до май тази година, когато като шеф на предизборния щаб на опозиционния кандидат за президент Анджей Дуда, издигнат от "Право и справедливост", поведе кампания, довела до неговата изненадваща победа над тогавашния държавен глава Бронислав Коморовски, за когото всички бяха убедени, че ще спечели втори мандат. С което впечатли поляците, но и шефа си Качински. Но тъй като знае, че той най-много от всичко цени лоялността, Шидло побърза да припише победата на Дуда на "политическата гениалност" на Качински. Чувана е и често да казва: "Лидерът винаги е прав". Шидло споделя неговите консервативни католически възгледи, но и ястребските му позиции спрямо Русия. "Нямам никакви съмнения, че Русия на Путин в момента е наш противник и опитва да разруши реда в Европа. Съвременният свят не бива да се съгласява с диктата на Русия", категорична е Шидло.

Критиците й твърдят, че ще бъде поставена на шофьорското място на автомобил, който обаче ще бъде управляван от Качински на задната седалка. Но Шидло отхвърля внушенията, че ще е кукла на конци: "Имам собствени възгледи и мнение. Мога да бъда и непреклонна. Няма да се оставя да бъда управлявана."

Родена в Освиенцим, дъщеря на миньор

Беата Шидло е родена през 1963 г. в град Освиенцим в Западна Полша. "Спомням си с обич топлия ни семеен дом. В него винаги е имало подкрепа, но и дисциплина. Родителите ми работеха здраво, татко беше миньор", пише на сайта си Шидло. Завършва етнография в Ягелонския университет в Краков, където се запознава със съпруга си Едуард. Имат двама сина - единият студент по медицина, а другият дякон, студент в Духовната семинария. Първия си политически пост заема през 1998 г., когато е избрана за кмет на Бжеще - миньорски град в Южна Полша.

Другите за нея

Има качества за велики начинания

Беата Шидло бе шеф на предизборния щаб на победилия в президентските избори Анджей Дуда и се справи с тази задача 100%. Показа, че притежава качествата, каквито са необходими за велики начинания като реформирането на Полша. Тя е дясната ми ръка.

Ярослав Качински, лидер на "Право и справедливост"

Умереното лице на полската десница

Шидло e свежото и умeрено лице на полската десница. Тя е много работлива и интелигентна жена. Визията й за икономиката - която е смесица между социална и либерална държава, бе най-убедителният аргумент в предизборната й кампания, поне за консервативните избиратели. Но тъй като не е била никога на член на правителство и няма опит в изпълнителната власт, ще трябва бързо да овладее уменията да бъдеш премиер.

Марек Магеровски, съветник по външната политика на президента на Полша

Ще превърне Полша в религиозна държава

През последните 4 години като депутат в Сейма Шидло гласува три пъти срещу правата на жените. Управлението на нейната партия ще превърне Полша във фундаменталистка религиозна държава.

Ева Копач, премиерка на Полша

Няма да се задържи дълго на поста

Беата Шидло няма да се задържи дълго на поста. Тя е творение на Качински и той определя бъдещето й. Ще бъде сменена още при първите рокади в кабинета, които Качински ще направи.

Константи Гебер, журналист и анализатор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи