На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

230 студенти издействаха промени в държавните изпити по Право

Нов проектозакон предвижда промени в държавните изпити по Право във висшите учебни заведения в цялата страна. Предвижда се провеждане на единен централизиран държавен изпит, както и въвеждането на нови дисциплини в програмата на бъдещите прависти във всички юридически факултети.

Предложението идва след гражданска инициатива, която е подкрепена от над 230 студенти по Право, след като през пролетта студент от ВТУ „Св.Св”Кирил и Методий” аларамира висшестоящи държавни институции за липса на прозрачност при провеждането на държавните изпити.

В началото на тази година Николай Михайлов се явил на поправителната сесия на третият си държавен писмен изпит по гражнаско правни науки. Комисията го скъсала, след като не успял да се справи със задачата да реши правен казус. Веднага след това, Николай написал молба до ръководството на университета, в която поискал да прегледа писмената си работа. „Изчаках повече от месец, но не получих никаква обратна връзка от страна на университета. После написах писмо до водещите образователни и юридически институции в страната!“, припомни Николай Михайлов.

След като гръмна скандала деканът на Юридическият факултет на Великотърновският университет проф.Цветан Сивков пък заяви, че няма наредба , която да дава право на студентите да виждат писмените си работи.

„Наредбата не е установила ред и процедура, по която става запознаването с вече оценените писмени работи. Не е предвидена процедура, по която да се съхраняват тези писмени работи. Така, че не бих могъл да дам възможност на Николай Михайлов да си провери работата!“ , бе категоричен проф.Сивков.

Отговор на своето писмо, Николай Михайлов получил от тогавашния Омбудсман Константин Пенчев, както и от Правосъдното и Образователното министерство, които категорично подкрепят становището му, че към момента, практиката студентите да нямат право на достъп до писмените си работи трябва да се промени. Напористият студент получил и подкрепа и от свои колеги в цялата страна.

„Решихме заедно да организираме гражданска инициатива с искане за промяна и демократизация на процедурата за провеждане на държавните изпити по специалност „Право“. Събрахме стотици подписа само от студенти по „Право“ във всички девет факултета в страната!“ , уточнява Михайлов.

Така предложението било внесено за разглеждане в Министерски съвет. „Внесеното предложение е за промяна в наредбата на Министерство на Правосъдието, в което се предвижда изцяло реформа във висшето образование по Право, предвиждат се нови процедури за провеждането на държавният изпит!”, коментира още Николай Михайлов.

В момента вече текат и обсъжданията на реформата, която може да влезе в сила още от идната година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.