Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

230 студенти издействаха промени в държавните изпити по Право

Нов проектозакон предвижда промени в държавните изпити по Право във висшите учебни заведения в цялата страна. Предвижда се провеждане на единен централизиран държавен изпит, както и въвеждането на нови дисциплини в програмата на бъдещите прависти във всички юридически факултети.

Предложението идва след гражданска инициатива, която е подкрепена от над 230 студенти по Право, след като през пролетта студент от ВТУ „Св.Св”Кирил и Методий” аларамира висшестоящи държавни институции за липса на прозрачност при провеждането на държавните изпити.

В началото на тази година Николай Михайлов се явил на поправителната сесия на третият си държавен писмен изпит по гражнаско правни науки. Комисията го скъсала, след като не успял да се справи със задачата да реши правен казус. Веднага след това, Николай написал молба до ръководството на университета, в която поискал да прегледа писмената си работа. „Изчаках повече от месец, но не получих никаква обратна връзка от страна на университета. После написах писмо до водещите образователни и юридически институции в страната!“, припомни Николай Михайлов.

След като гръмна скандала деканът на Юридическият факултет на Великотърновският университет проф.Цветан Сивков пък заяви, че няма наредба , която да дава право на студентите да виждат писмените си работи.

„Наредбата не е установила ред и процедура, по която става запознаването с вече оценените писмени работи. Не е предвидена процедура, по която да се съхраняват тези писмени работи. Така, че не бих могъл да дам възможност на Николай Михайлов да си провери работата!“ , бе категоричен проф.Сивков.

Отговор на своето писмо, Николай Михайлов получил от тогавашния Омбудсман Константин Пенчев, както и от Правосъдното и Образователното министерство, които категорично подкрепят становището му, че към момента, практиката студентите да нямат право на достъп до писмените си работи трябва да се промени. Напористият студент получил и подкрепа и от свои колеги в цялата страна.

„Решихме заедно да организираме гражданска инициатива с искане за промяна и демократизация на процедурата за провеждане на държавните изпити по специалност „Право“. Събрахме стотици подписа само от студенти по „Право“ във всички девет факултета в страната!“ , уточнява Михайлов.

Така предложението било внесено за разглеждане в Министерски съвет. „Внесеното предложение е за промяна в наредбата на Министерство на Правосъдието, в което се предвижда изцяло реформа във висшето образование по Право, предвиждат се нови процедури за провеждането на държавният изпит!”, коментира още Николай Михайлов.

В момента вече текат и обсъжданията на реформата, която може да влезе в сила още от идната година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете