Хари не желае да го наричат принц

Изследват двама ученици от Стара Загора за коронавирус

Бритни Спиърс показа как си е счупила крака (ВИДЕО)

Нинова към премиера: Не можете да проведете нито една модерна реформа като хората

Правителството прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на тол системата

Държавата ще дотира печатните медии

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

230 студенти издействаха промени в държавните изпити по Право

Нов проектозакон предвижда промени в държавните изпити по Право във висшите учебни заведения в цялата страна. Предвижда се провеждане на единен централизиран държавен изпит, както и въвеждането на нови дисциплини в програмата на бъдещите прависти във всички юридически факултети.

Предложението идва след гражданска инициатива, която е подкрепена от над 230 студенти по Право, след като през пролетта студент от ВТУ „Св.Св”Кирил и Методий” аларамира висшестоящи държавни институции за липса на прозрачност при провеждането на държавните изпити.

В началото на тази година Николай Михайлов се явил на поправителната сесия на третият си държавен писмен изпит по гражнаско правни науки. Комисията го скъсала, след като не успял да се справи със задачата да реши правен казус. Веднага след това, Николай написал молба до ръководството на университета, в която поискал да прегледа писмената си работа. „Изчаках повече от месец, но не получих никаква обратна връзка от страна на университета. После написах писмо до водещите образователни и юридически институции в страната!“, припомни Николай Михайлов.

След като гръмна скандала деканът на Юридическият факултет на Великотърновският университет проф.Цветан Сивков пък заяви, че няма наредба , която да дава право на студентите да виждат писмените си работи.

„Наредбата не е установила ред и процедура, по която става запознаването с вече оценените писмени работи. Не е предвидена процедура, по която да се съхраняват тези писмени работи. Така, че не бих могъл да дам възможност на Николай Михайлов да си провери работата!“ , бе категоричен проф.Сивков.

Отговор на своето писмо, Николай Михайлов получил от тогавашния Омбудсман Константин Пенчев, както и от Правосъдното и Образователното министерство, които категорично подкрепят становището му, че към момента, практиката студентите да нямат право на достъп до писмените си работи трябва да се промени. Напористият студент получил и подкрепа и от свои колеги в цялата страна.

„Решихме заедно да организираме гражданска инициатива с искане за промяна и демократизация на процедурата за провеждане на държавните изпити по специалност „Право“. Събрахме стотици подписа само от студенти по „Право“ във всички девет факултета в страната!“ , уточнява Михайлов.

Така предложението било внесено за разглеждане в Министерски съвет. „Внесеното предложение е за промяна в наредбата на Министерство на Правосъдието, в което се предвижда изцяло реформа във висшето образование по Право, предвиждат се нови процедури за провеждането на държавният изпит!”, коментира още Николай Михайлов.

В момента вече текат и обсъжданията на реформата, която може да влезе в сила още от идната година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.