„Натура” влиза в морето срещу 11 млн. лева от Брюксел

Ще се направи карта на местообитания на делфини, карагьоз, рифове, пещери, водорасли и др.

До края на годината по новата програма “Околна среда” ще стартираме европроект, чрез който ще се пристъпи към определяне на защитените зони по „Натура“ в Черно море, съобщи министърът на екологията Ивелина Василева.

“Ще се направи карта на цялата екосистема в Черно море. Има райони, където например се срещат специфични водорасли, ракообразни. Може да има рифове или пещери. Това са подходящи местообитания, в които характерни видове се развиват. При идентифициране на тези местообитания могат да се въведат ограничения за улов или за преминаването на тежки кораби”, уточни пред “Труд” министър Василева.

“Важното е да се опише територията, да се направи изследване, за да е ясно какво има в нашето Черноморие”, добави тя. Още през лятото Василева заяви, че ще се изследват и местообитанията на делфини и на защитения карагьоз.

Целият проект по определяне на защитените зони ще струва 11 млн. лв. Срещу сумата освен изследвания и карта, трябва и да се определят самите морски зони и да се допълни информационната система към ЕК, уточни още Василева.

Страната ни има ангажимент към ЕК всяка година да предоставя информация за видовете и състоянието на Черно море, както и да определи морските защитени зони. Наред с това на всеки 6 години евродирективите изискват да се предоставя подробен доклад за състоянието на Черно море.

Проектът ще се изпълнява от Националната служба за защита на природата.

“В момента се подготвя директна покана към Националната служба за защита на природата, които отговарят в министерството, и там ще се обхване цялостната задача”, допълни Василева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес