Иван Гешев изслушва кметове за „замразени“ сигнали за корупция

Рийз Уидърспуун и дъщеря й са като близначки

203 ученици се включиха в Националния конкурс „Любовта в нас“ Десетокласничка грабна специалната награда на кмета на Варна

“Сън“ : Търсите почивка на най-добра цена? България е най-евтината

Президентът Радев: Ако някой трябва да се страхува от оставането на власт, това е самият Борисов

Вицепремиерът Николова инспектира изграждането на българския павилион на ЕКСПО ДУБАЙ 2020

Българин на финал в Шотландия

Тръмп се пусна с президентската лимузина по писта на НАСКАР (ВИДЕО)

„Избери, за да помогнеш” събра близо 260 хил. лв. в подкрепа на 23 значими каузи

НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години

Елтън Джон изгуби глас, избухна в сълзи и прекрати концерта си (ВИДЕО)

Евакуираха жилищен блок в Златоград заради пожар

Митничари откриха 15 тона нелегално гориво в имот край Бяла Слатина

Хванаха обирджия, пребил жена на улицата

Фандъкова: 1600 души се обгрижват всеки ден от социалния патронаж

„Натура” влиза в морето срещу 11 млн. лева от Брюксел

Ще се направи карта на местообитания на делфини, карагьоз, рифове, пещери, водорасли и др.

До края на годината по новата програма “Околна среда” ще стартираме европроект, чрез който ще се пристъпи към определяне на защитените зони по „Натура“ в Черно море, съобщи министърът на екологията Ивелина Василева.

“Ще се направи карта на цялата екосистема в Черно море. Има райони, където например се срещат специфични водорасли, ракообразни. Може да има рифове или пещери. Това са подходящи местообитания, в които характерни видове се развиват. При идентифициране на тези местообитания могат да се въведат ограничения за улов или за преминаването на тежки кораби”, уточни пред “Труд” министър Василева.

“Важното е да се опише територията, да се направи изследване, за да е ясно какво има в нашето Черноморие”, добави тя. Още през лятото Василева заяви, че ще се изследват и местообитанията на делфини и на защитения карагьоз.

Целият проект по определяне на защитените зони ще струва 11 млн. лв. Срещу сумата освен изследвания и карта, трябва и да се определят самите морски зони и да се допълни информационната система към ЕК, уточни още Василева.

Страната ни има ангажимент към ЕК всяка година да предоставя информация за видовете и състоянието на Черно море, както и да определи морските защитени зони. Наред с това на всеки 6 години евродирективите изискват да се предоставя подробен доклад за състоянието на Черно море.

Проектът ще се изпълнява от Националната служба за защита на природата.

“В момента се подготвя директна покана към Националната служба за защита на природата, които отговарят в министерството, и там ще се обхване цялостната задача”, допълни Василева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.