УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

Репортери без граници: Омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите

Евростат: Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Тръмп нарече Ким Чен-ун „много отворен“ и „много почтен“ човек

Най-малко 10 загинали при пожар в нелегален нефтен кладенец в Индонезия

Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Палят контейнери за смет в Русе

Небрежни обитатели на квартали в Русе опожаряват контейнери за смет, алармираха от ОДМВР в крайдунавския град. Отпадъците в два метални съда са подпалени след невнимателно боравене с открит огън. Най-вероятно са изхвърлени неугасени цигари или горящи предмети.

Преди 2 г. новият стар кмет на крайдунавския град Пламен Стоилов подгони клошарите, които ровят по контейнерите за разделно събиране. “Общината е ангажирана по договор с фирма, която прибира отпадъците”, напомни тогава градоначалникът. Бездомниците обръщат съдовете за смет и вземат само хартиените и пластмасовите суровини, които предават на изкупвателни пунктове. Общински охранители могат да ги глобяват по наредба от 50 до 150 лв.

М.г. общината задели 270 000 лв. в бюджета за проучване дали битовите отпадъци в града могат да се прибират в подземни контейнери за смет. Един комплект от 4 съда за разделно събиране струва 15 000 евро и първоначално може да се експериментира с 10 съда на различни места в Русе. Те ще се увеличат, ако се осигури финансиране на екологичен проект по европейски програми.

Съоръженията се изработват от испанска фирма, която ги монтира под земята. Над тях по улиците се поставят малки кошчета. Обемът на боклука в съдовете се следи от специални датчици. Контейнерите се повдигат автоматично и се изпразват от сметосъбиращите машини. Подземни контейнери вече има в Сливен и Нова Загора.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.