Палят контейнери за смет в Русе

Небрежни обитатели на квартали в Русе опожаряват контейнери за смет, алармираха от ОДМВР в крайдунавския град. Отпадъците в два метални съда са подпалени след невнимателно боравене с открит огън. Най-вероятно са изхвърлени неугасени цигари или горящи предмети.

Преди 2 г. новият стар кмет на крайдунавския град Пламен Стоилов подгони клошарите, които ровят по контейнерите за разделно събиране. "Общината е ангажирана по договор с фирма, която прибира отпадъците", напомни тогава градоначалникът. Бездомниците обръщат съдовете за смет и вземат само хартиените и пластмасовите суровини, които предават на изкупвателни пунктове. Общински охранители могат да ги глобяват по наредба от 50 до 150 лв.

М.г. общината задели 270 000 лв. в бюджета за проучване дали битовите отпадъци в града могат да се прибират в подземни контейнери за смет. Един комплект от 4 съда за разделно събиране струва 15 000 евро и първоначално може да се експериментира с 10 съда на различни места в Русе. Те ще се увеличат, ако се осигури финансиране на екологичен проект по европейски програми.

Съоръженията се изработват от испанска фирма, която ги монтира под земята. Над тях по улиците се поставят малки кошчета. Обемът на боклука в съдовете се следи от специални датчици. Контейнерите се повдигат автоматично и се изпразват от сметосъбиращите машини. Подземни контейнери вече има в Сливен и Нова Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони