Тотев води пред Атанасов в Пловдив при рекордно ниска избирателна активност

Иван Тотев почти със сигурност печели втори управленски мандат в Пловдив, но досегашният кмет от ПП не бърза да се радва и гърми с шампанско, докато ОИК не обработи и последния протокол от 467-те секционни избирателни комисии и обяви официално резултатите от балотажа срещу кандидата на Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

Според резултатите от екзитпола на трите социологически агенции, които следят вота на втори тур в града под тепетата, Тотев има минимална преднина пред Атанасов - тя варира от 54,9% срещу 45,1% (Алфа Ричърс) до 4-6% (52-48% и 53-47%) на другите две.

По последни данни от социологическите агенции разликата между Иван Тотев и Славчо Атанасов се стопява до 1-1,5% и може да бъде дори под 2000 гласа при окончателното преброяване на гласовете на 97 783 пловдивчани, дали своя вот на балотажа.

По данни на предизборния щаб на Славчо Атанасов към 13 часа гласовете за двамата кандидати са били почти равни - 50:50, което е било доста изненадващо на фона на декларираната между двата тура подкрепа за Иван Тотев от Реформаторския блок, ЗНС, "Съюз за Пловдив" и "Кауза Пловдив". Управлявалият Пловдив от 2007 до 2011 г. Славчо Атанасов бе подкрепен негласно и неофициално само от БСП.

Балотажът в Пловдив започна изключително вяло и с рекордно ниска избирателна активност: 3,78% в 10 часа, 14,25% в 13 часа, 26,68% в 17 часа, за да стигне 34,09% в 19 часа - 97 783 души от всичките 286 869, имащи право на глас. Над 20 хиляди души се юрнаха към урните в последните 2 часа от балотажа, като най-голяма между 18 и 19 ч. бе активността в гетото "Столипиново" в район "Източен" и Шекер махала в "Северен". "Днес много късно заредиха банкоматите", шегуваха се мургави избиратели от "Столипиново".

Освен за кмет на община Пловдив на балотажа се избираха и кметове на шестте района в града под тепетата, като кандидатите на ПП ГЕРБ имаха огромна преднина след първия тур пред петимата си конкуренти от Патриотичния фронт и Георги Титюков от "Кауза Пловдив" ("Централен"). Разликите се стопиха навсякъде и до редакционното приключване нямаше нито един сигурен избран районен кмет.

Нито един от малкото подадени сигнали за нарушения в деня на балотажа не е бил основателен и сериозен, обявиха от ОИК-Пловдив. Най-сериозният от тях дошъл от ЦИК и бил за немаркиран печат в една от секциите в СОУ "Пенчо Славейков" в Столипиново. Там започнали изборния ден с печата от първия тур, без да го маркират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини