Големия майстор Ердоган надхитри кюрдския Обама в Турция, върна си мнозинството в парламента

Все пак Селяхатин Демирташ, макар и с малко, прескочи бариерата от 10%

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Ердоган си върна мнозинството в парламента на извънредните избори. Но пак няма достатъчно депутати за конституционна реформа за превръщане на Турция в президентска република.

Причината е, че кюрдската Демократична партия на народите (ДНП) на Селяхатин Демирташ пак прескочи, макар и едва-едва, 10-процентния праг. В противен случай спечелените от нея депутатски места щяха да се разпределят между ПСР, Народнорепубликанската партия (НРП) и Партията на националистическото действие (ПНД).

ПСР получи 49,4% от гласове, но доста над половината от 550-те места в парламента - 316, заради прехвърляне на проценти от отпаднали кандидати по избирателни райони. ДНП взе 10,7% от вота и 59 депутати. Недоволни нейни привърженици влязоха в сблъсъци с полицията в Диарбекир.

Само преди 5 месеца - на 7 юни, партията на Големия майстор (Бююк уста), както е популярен Ердоган сред привържениците си, спечели 40,86% и 258 народни представители и за първи път, откакто през 2002 г. взе властта, се наложи да преговаря за коалиционно правителство (без резултат - б.р.). Кюрдския Обама, както в ДНП наричат Демирташ, пък бе определен за „големия победител“ с изненадващите си 13,2% и 80 депутати.

Избирателната активност на двата вота бе почти идентична - около 86%.

Втора вчера остана НРП на Кемал Кълъчдароглу с 25,4% и 134 депутати (25% и 132-ма през юни), а трета - ПНД на Девлет Бахчели - 12% и 41 депутати (16,3% и 80).

За промяна на конституцията трябват 367 гласа в парламента, а за свикване на референдум по въпроса - 330.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят