Ердоган: Светът трябва да уважи избора на Турция, тя избра стабилността

Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че светът трябва да уважава резултатите от изборите в страната, при които управляващата Партия на справедливостта и развитието възвърна парламентарното си мнозинство. Ердоган подчерта, че избирателите са избрали стабилността.

При почти всички преброени гласове партията печели 49,4% подкрепа, а основната опозиционна формация – Републиканската народна партия, получава 25,4%.

Резултатите отреждат на Партия на справедливостта и развитието 317 от общо 550 места в парламента. Те са само с 13 по-малко от необходимите на Ердоган за национален референдум за конституционните промени, за които той настоява – трансформиране в президентска република, което би дало в ръцете му пълната власт.

Резултатите от изборите идват във важен период за Турция на глобалната сцена – САЩ са зависими от турските въздушни бази в борбата срещу „Ислямска държава” в Сирия, а ЕС е отчаян за турска помощ във връзка с растящата миграционна криза, отбелязва Ройтерс.

Турският премиер Ахмет Давутоглу приветства резултатите от изборите и заяви, че избирателите са избрали мира, единството, братството и здравия разум.

След победата с по-голяма разлика от очакваното той ще започне процеса по формиране на нов кабинет.

Партията спечели значително повече от 276-те места в парламента, които са необходими за съставяне на самостоятелно правителство.

Ердоган насрочи избори, след като партията му загуби парламентарното си мнозинство за пръв път от 13 години през юни и опитите му да формира коалиционно правителство се провалиха, припомня Би Би Си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят