Максимална печалба от 10% за „Автомагистрали“ ЕАД при строежа на магистрала „Хемус“ До милион на километър ще спечели държавното дружество

ЦСКА срази богати китайци

Ново звено контролира горивата Нова дирекция ще отговаря за регистрация на търговците на горива

Шефът с по-голямо доверие от правителството Ролята на медиите нараства, влиянието на фейсбук намалява

Юрий Асланов за проучването на „Афис“: Няма нищо странно в това левицата да е пред управляващите

US Конгресът забрани излизане от НАТО

Умуват дали да четат обвинителния акт по делото „КТБ“

Бъчварова: ГЕРБ е с няколко крачки напред, защото има много здрави връзки с европейското политическо семейство

Избират „Детска мелодия на годината“ на 23 март в НДК 14 нови авторски песни се състезават в националния фестивал

Близо 300 фалшиви инвалиди от Разградско са съдени да връщат пари Материалите за организирана престъпна група са в Спецпрокуратурата

Кметът на Търново и потомка на Райна Княгиня инициират конкурс за иновативни проекти Инициативата ще бъде представена пред Великотърновския университет, бизнеса и фирмите в сферата на високите технологии

Остров до Созопол става световен арт център “Св. Св. Кирик и Юлита” се преобразява с помощта на музея Лувър

Френската здравна агенция е открила опасни химикали в памперси

Отстранена е аварията в „Люлин“, която остави без ток клиенти на ЧЕЗ

БНТ сваля Валя Ахчиева Мотивът - "максимална равнопоставеност" във вътрешен конкурс за ново разследващо предаване

Социологът Юрий Асланов: БСП претърпя много по-тежко поражение, отколкото се очакваше

„Резултатът от изборите показва, че БСП има голям проблем. Партията претърпя тежко поражение, много по-тежко, отколкото се очакваше. На практика БСП не присъства в големите градове, но като гледам данните и в селата…”.

Tова коментира социологът Юрий Асланов пред „Фокус“. Според него БСП е запазила влиянието си като втора политическа сила, което се базира най-вече на малките градове.

„Това означава, че тя е много отдалечена от позицията си на водеща политическа сила, която да бъде с епицентъра на основния политически дебат в страната. В смисъл на това, че тя се отдалечава от идеята за властта, което е нейна задача като партия”, заяви Юрий Асланов.

Според него в момента настроенията в партията варират от вцепенение до някаква стихийна позиция за деструкция.

„Опасността е да последва разпад, доколкото БСП не е монополист в лявото политическо пространство”, каза той.

Асланов обясни, че има опасност нови порции от избиратели да отидат към други леви партии или към такива, който се самоопределят така. По думите му, в момента позицията на ръководството на БСП е най-важна.

„Ако то съзнава отговорността си за изборния провал има действия, които са еднозначни. Просто трябва да отстъпи назад и да направи място на хора, които могат да доведат до прилив на много енергия, която да свърже партията с бъдещето и да започне да говори на хората, да отправи ясни послания и да проличи, че е единствена опозиция в парламента, за каквото претендира”, коментира той.

Във връзка думите на лидера на АБВ Георги Първанов за незабавен диалог между всички леви партии, Асланов коментира, че не е сигурен, че този диалог ще е улеснен, защото АБВ открито е подкрепило десни кандидати на места и участва в дясно управление.

„За това по никакъв начин не са изчезнали взаимните подозрения между БСП и АБВ въз основа на случилото се на приключилите избори. Не смятам, че това е процес, който може да протече бързо и веднага”, заяви социологът Юрий Асланов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.