Социологът Юрий Асланов: БСП претърпя много по-тежко поражение, отколкото се очакваше

"Резултатът от изборите показва, че БСП има голям проблем. Партията претърпя тежко поражение, много по-тежко, отколкото се очакваше. На практика БСП не присъства в големите градове, но като гледам данните и в селата...”.

Tова коментира социологът Юрий Асланов пред "Фокус". Според него БСП е запазила влиянието си като втора политическа сила, което се базира най-вече на малките градове.

„Това означава, че тя е много отдалечена от позицията си на водеща политическа сила, която да бъде с епицентъра на основния политически дебат в страната. В смисъл на това, че тя се отдалечава от идеята за властта, което е нейна задача като партия”, заяви Юрий Асланов.

Според него в момента настроенията в партията варират от вцепенение до някаква стихийна позиция за деструкция.

„Опасността е да последва разпад, доколкото БСП не е монополист в лявото политическо пространство”, каза той.

Асланов обясни, че има опасност нови порции от избиратели да отидат към други леви партии или към такива, който се самоопределят така. По думите му, в момента позицията на ръководството на БСП е най-важна.

„Ако то съзнава отговорността си за изборния провал има действия, които са еднозначни. Просто трябва да отстъпи назад и да направи място на хора, които могат да доведат до прилив на много енергия, която да свърже партията с бъдещето и да започне да говори на хората, да отправи ясни послания и да проличи, че е единствена опозиция в парламента, за каквото претендира”, коментира той.

Във връзка думите на лидера на АБВ Георги Първанов за незабавен диалог между всички леви партии, Асланов коментира, че не е сигурен, че този диалог ще е улеснен, защото АБВ открито е подкрепило десни кандидати на места и участва в дясно управление.

„За това по никакъв начин не са изчезнали взаимните подозрения между БСП и АБВ въз основа на случилото се на приключилите избори. Не смятам, че това е процес, който може да протече бързо и веднага”, заяви социологът Юрий Асланов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини