Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Дерменджиев на среща с клубовете

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 19 февруари 2020

Социологът Юрий Асланов: БСП претърпя много по-тежко поражение, отколкото се очакваше

„Резултатът от изборите показва, че БСП има голям проблем. Партията претърпя тежко поражение, много по-тежко, отколкото се очакваше. На практика БСП не присъства в големите градове, но като гледам данните и в селата…”.

Tова коментира социологът Юрий Асланов пред „Фокус“. Според него БСП е запазила влиянието си като втора политическа сила, което се базира най-вече на малките градове.

„Това означава, че тя е много отдалечена от позицията си на водеща политическа сила, която да бъде с епицентъра на основния политически дебат в страната. В смисъл на това, че тя се отдалечава от идеята за властта, което е нейна задача като партия”, заяви Юрий Асланов.

Според него в момента настроенията в партията варират от вцепенение до някаква стихийна позиция за деструкция.

„Опасността е да последва разпад, доколкото БСП не е монополист в лявото политическо пространство”, каза той.

Асланов обясни, че има опасност нови порции от избиратели да отидат към други леви партии или към такива, който се самоопределят така. По думите му, в момента позицията на ръководството на БСП е най-важна.

„Ако то съзнава отговорността си за изборния провал има действия, които са еднозначни. Просто трябва да отстъпи назад и да направи място на хора, които могат да доведат до прилив на много енергия, която да свърже партията с бъдещето и да започне да говори на хората, да отправи ясни послания и да проличи, че е единствена опозиция в парламента, за каквото претендира”, коментира той.

Във връзка думите на лидера на АБВ Георги Първанов за незабавен диалог между всички леви партии, Асланов коментира, че не е сигурен, че този диалог ще е улеснен, защото АБВ открито е подкрепило десни кандидати на места и участва в дясно управление.

„За това по никакъв начин не са изчезнали взаимните подозрения между БСП и АБВ въз основа на случилото се на приключилите избори. Не смятам, че това е процес, който може да протече бързо и веднага”, заяви социологът Юрий Асланов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.