Терорист минал границата с картата на 13-годишния си брат

Издирваният за тероризъм във Франция Соаиб Андржак (17 г.) минал през няколко европейски граници и пропътувал 2545 км с личната карта на 13-годишния си брат преди да бъде задържан на пункта Капитан Андреево. Младежът да бъде екстрадиран незабавно в Париж, разпореди във вторник сутринта Хасковският окръжен съд. Това стана 2 дни преди Соаиб да навърши пълнолетие.

Според прокуратурата към Окръжния съд на Париж Андржак участвал в джихадистка група, подготвяла терористични актове. От френската столица до София 17-годишният студент по готварство пристигнал с автобус. После хванал друг за Турция. Идеята му била да стигне до Сирия, за да открие батко си, който се сражавал за Ислямска Държава.

"Не мисля, че нещо лошо ще ми се случи в Сирия. Докато преминавах през страната ви, ми се стори, че сте доста бедна държава", каза младият французин. Той декларира, че е съгласен доброволно да бъде предаден на властите в неговата родина.

Заради опита му да премине границата ни с личната карта на непълнолетния си брат, Соаиб бе осъден в Свиленград на 6 месеца условно и пробация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини