Палестинка изнесла тайно от затвора спермата на мъжа си, за да има син

Лидия искала син. Съпругът й обаче е политически затворник и излежава 25-годишна присъда. Когато излезе ще бъде на 50. Така, че Лидия направила единственото възможно предвид обстоятелствата - изнесла тайно от затвора спермата на мъжа си.

Това е историята на 37-годишната Лидия, която живее в Бейт Рима в Западния Бряг. За нея и семейството й раждането на сина й Мажд е равносилно на освобождение.

"Мажд е нашата победа", казва тя за 18-месечното момче и добавя, че с раждането му се е изправила срещу израелската окупация. Когато решили да се оженят Лидия знаела, че съпругът й е замесен в борбата срещу окупаторите. "Това ме накара да го обичам още по-силно", споделя Лидия пред репортер на Ал Джазира.

Отнемат мъжа й докато тя е бременна с първото им дете. В този момент много от мечтите на жената за бъдещето почти угасват, мечти като тази да имат още деца.

"Получих от съпруга ми пробата със семенна течност по време на едно от посещенията ми в затвора, тогава бях с дъщеря ми. Тя каза: "Хайде татко, дай ни братчетата ми!" Бяхме шокирани, но щастливи", разказва Лидия.

Веднага след свиждането жената тръгва за медицинския център в Рамала, където специалисти извършват оплождането. То се оказва успешно и девет месеца по-късно Мажд се появява на бял свят.

Когато е съвсем малко бебе Лидия го води в затвора, за да го покаже на съпруга си. Надзирателите обаче не й позволяват да му го покаже дори през оградата. Това му било за наказание, смята жената и казва, че от ръководството на затвора дори поискали ДНК тест за бащинство на момчето. Решават още да удължат присъдата на съпруга й с два месеца и да го глобят с 1300 долара.

Израелската управа на затвора и до днес не позволява на бащата да види сина си. Лидия е носила в затвора само снимки.

"Мажд казва първите си думи и прави първите си стъпки без баща му да го види, тежко е", разказва Лидия, но е непоколебима в желанието си Мажд да има и братя.

Жени като Лидия съставляват гръбнака на съпротивителното движение в Палестина, отбелязват от Ал Джазира - като дарители на живот и пазителки на семейните традиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят