Всичко, което трябва да знаете за хризантемите

Една източна мъдрост гласи, че всеки, който иска да изживее щастливо живота си, трябва да отглежда хризантеми. Това прекрасно градинско цвете съществува вече три хилядолетия, без да губи от популярността си. Селекционерите постоянно се стремят да получават сортове с възможно най-големи цветове, но любителите – градинари са привлечени от по-дребните сортове, тъй като са устойчиви на ниски температури до минус 7 ?С, съчетават се с други цветя, цъфтят продължително и обилно от август до ноември. Ненапразно хризантемата се счита за царица на есента. Освен това се отглежда в саксии за украса на дома, а рязаният цвят издържа до месец във вазата, затова е идеален за букети, пише "zeleno.bg".

Засаждане на хризантеми

Тези цветя не обичат сянката и задържането на влага. Ето защо трябва да бъдат на слънчево и малко по-високо място. Но трябва да знаем, че кореновата система на хризантемите е повърхностна, затова почвата не трябва да е много суха. Подходяща за тях е рохката почва, пропускаща влагата, богата на хранителни вещества. Когато пръстта се обогатява с торф, компост или тор, трябва да се внимава с това, защото цветовете ще израснат прекалено високи за сметка на цъфтежа. Като дренаж обогатете почвата с малко едър пясък. Почвената смес е желателно да е неутрална или слабо кисела.

Най-подходящо е засаждането да стане в облачно или дъждовно време. При горещо и слънчево време засаждайте резниците рано сутрин или привечер, когато слънцето не е толкова активно. Направете дупки на дълбочина 35–40 см., полейте ги обилно с вода, поставете дренаж и пръст, обогатена с биохумус в съотношение 20:1. Високостеблените растения изискват допълнителна опора.

Размножаване на хризантемите

Тъй като семената не запазват сорта си, размножаването на хризантемите става чрез резници и деление на коренищата. При всички варианти засаждането и пресаждането на хризантеми трябва да стане пролетта, през май, когато отмине опасността от замръзване. Допуска се и в началото на лятото – това няма да се отрази на развитието им.

Ако сте се снабдили с посадъчен материал в края на лятото, го посадете до 15 септември, за да може да се вкорени добре до настъпването на студовете. Ако дотогава не успеете, посадете младите стръкчета в плитка широка саксия, като ги отрежете ниско. Поставете ги на тъмно място на температура 4–6 ?С – това са оптималните условия за благополучното им развитие. През зимата периодично ги поливайте.

След края на февруари хризантемите се засаждат в парник и се поливат по-често. До края на март издънките ще израснат и вече могат да се пресаждат – изрязват се не повече от 10 см.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини