Жалба за касиране на вота във Варна раздвои реформаторите

Жалба за касиране на резултатите от местните избори за кмет и общински съветници във Варна стана причина за първи явни разногласия в редиците на новоизбраните съветници от Реформаторския блок.

В понеделник вечерта до медиите бе подаден анонс, че четирима от неуспелите кандидати за кмет - Чавдар Трифонов от коалиция "Реформатори и патриоти", Данаил Папазов от коалиция "Живот за Варна", проф. Анелия Клисарова, независим кандидат, подкрепен от БСП и доц. Миглена Темелкова от АБВ ще внесат колективен иск в административния съд за анулиране на резултатите от вота, в който на първи тур битката спечели Иван Портних от ГЕРБ с 62,69%.

Вчера стана ясно, че Чавдар Трифонов е оттеглил подписа си, положен без предварително съгласуване с политическите сили, участници в коалицията. Тя вкара в местния парламент общо 6 съветници, начело с Трифонов.

"Не може нашият кандидат за кмет да е редом до бившите министри от кабинета "Орешарски" Клисарова и Папазов, които са представители на задкулисието, срещу което се борим. Истината за нашето участие в искането за касиране на изборите е като вица за компютрите и компотите", обяви от името на колегите си общинският съветник Григор Григоров.

"Нямам място сред тези колеги /Папазов и Клисарова - б.а./, а и касирането на изборите не е добро за Варна, защото би утежнило работата на общината", потвърди и Трифонов. Той и останалите съветници от коалицията обаче влязоха в разнобой относно валидността на вота.

"Нямаме претенции, няма тежки пороци, които да са повлияли на крайния резултат, липсват и сигнали от наши членове на СИК за сериозни нарушения", бе мнението на петимата от групата.

"Вотът бе опорочен от фрапантни нарушения. Тази тема не бива да се оставя без коментар. Варненци трябва да знаят, че гласът им има значение", категоричен бе обаче Трифонов. Той посочи, че системата на "Информационно обслужване" е върнала поне 1500 протокола, част от които са били поправяни 2 дни след изборите.

Подобни нарушения са описани и в иска, подпис под който постави само един неуспял да влезе в съвета човек на "Реформатори и патриоти" - Николай Недков. "Знам, че няма да има ефект от жалбата, но исках да изразя гражданската си позиция, защото ако липсва реакция, на следващи избори активността ще е още по-ниска", каза пред "Труд" Недков. Под иска, внесен вчера в съда, останаха и подписите на Папазов и проф. Клисарова, а доц. Темелкова от АБВ оттегли своя.

Бившият кмет Кирил Йорданов, който се кандидатира отново и събра само 2,63% от гласовете на варненци, също поиска касиране на изборите в морската столица. След класираните на трето и четвърто място Данаил Папазов и проф. Анелия Клисарова той пусна своя жалба в административния съд, а като мотиви посочи големия брой недействителни бюлетини и многото поправки в протоколите.

Йорданов иска графологична експертиза да установи дали положените под поправките подписи са на действителните членове на всички секционнни комисии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини