Полицейски протести и в Бургас, Пловдив и Пазарджик, блокираха АМ "Тракия"

Няма армия и полиция няма да има. Това казаха протестиращите служители на МВР в Бургас, които се събраха днес на протест пред сградата на ОД на министерството в града, съобщи „Фокус”.

Те заявиха, че ако готвените промени в закона за МВР се случат, то те ще напуснат. Единият от служителите каза, че работи в системата от 23 години и добави, „че се спекулират с тези 20 заплати, а когато звъннат, идваме.

Махнаха ни компенсациите. Имаме семейства и деца. Как се гледат с 500 лева? Целят дестабилизация на държавата. Националната сигурност сега е на кантар”. Протестиращите допълниха, че от 2011 година не са получавали униформени облекла и необходимото оборудване.

„Всичко се купува от нас. Шофираме с летни гуми и през зимата, и през лятото. Да видят колите на автопарка. Ние мрем с тези коли. На колегата, който се обърна с автомобила миналата година, още не са му дали един лев. А веднага на другия ден дойдоха в болницата. Питам министър Румяна Бъчварова дали са махнали привилегията за безплатно погребение, когато ни убият. Искаме уважение от обществото. Ако приемат тези закони, няма да има полиция”. Недоволните служители на МВР се надяват да не им се намалят заплатите.

„Надяваме се и малкото заплати, които вземаме, да не ги орежат,защото ако си направим сметка- с режийни, разходи на ден по 20 лева-30 дни по 20 лева- са 600 лева само за храна.

Цените на стоките за храна в магазините не са паднали, а нашите заплати ще паднат реално с 300-400 лв. и с 600 лева как ще си плащаме тока, разходи по автомобилите и т.н.?”, казаха служителите.

Според готвените промени в закона за МВР ще отпадне допълнителното заплащане за прослужено време, което в момента е 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР вече няма да се определя с подзаконов нормативен акт на министъра, а това ще става всяка отделна година със Закона за държавния бюджет. Безплатното пътуване с градския транспорт ще остане само за служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита. Полагаемият платен отпуск е намален от 30 на 20 дни на година. Таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 брутни заплати.

Около 1000 полицаи излязоха на спонтанен протест в Пловдив тази вечер. За няколко минути в пиков час бе блокиран възловият бул. “6 септември” и кръстовището му с бул. „Цар Борис III Обединител”.

Протестиращите бяха посрещнати с аплодисменти . Трафикът се парализира за около половин часа. В протеста участват полицаи от всички служби на МВР в града, като сред тях има и началници на дирекции и отдели. Една голяма част стои мълчаливо пред сградата областната дирекция на полицията. Протестиращите негодуват срещу готвените промени, касаещи заплащането и обезщетенията им и се заканват да протестират всеки ден от 12.00 до 13.00 часа пред дирекцията, ако промените бъдат приети. В протеста участва и директорът на ОДМВР-Пловдив Христо Разсолков.

Полицаи от Пазарджик блокираха едното платно на автомагистрала „Тракия” в посока София. Блокадата е близо до пътен възел „Гелеменово”.

В протеста участват около 200 души от цялата Областна дирекция на МВР в Пазарджик

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини