10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влизат в сила, отпуските стават 20 работни дни

Предложението за 10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влиза от днес в сила, отпуските стават 20 работни дни. Това каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде Фокус.

"Второ, предложението за 10 работни заплати обезщетение влиза от днес в сила или по-точно от деня, в който законът бъде приет. Всички, които до този дата са започнали работа в МВР, отбраната остават на 20-те си заплати", коментира премиерът. "Надявам се и съдебната власт да прецени дали съдиите, прокурорите, следователите трябва да получават по 20 заплати, защото не са само МВР и отбраната. Защото ние сме много добри и заради министър Христов Иванов дадохме 45 млн. лв. за 2015 година, с актуализацията на бюджета", каза още Борисов. "До днешна дата които са, получават 20 заплати, новоназначените - 10. За сведение в държавни или други администрации са по 6 и по 3, когато се пенсионират. Пак е в знак на уважение към тяхната работа, оттук нататък стават 10", заяви Борисов.

"Трето, порционът се запазва, защото граничари, полицаи, които са на улицата, на дежурство нямат време да ходят да ядат и трябва да имат допълнително, нужно им е", коментира още министър-председателят. "Отпуските стават 20 работни дни”, каза още Борисов. Той допълни, че това се въвежда заради „тарикати”, които имат натрупани отпуски и не ги ползват, а за това, което работят им се плаща като допълнителен труд. „Заради такива тарикати отпуските стават 20 дни. Като към днешна дата заварените ще. си ги вземат, няма да се губят", каза още Бойко Борисов. "Допълнителните 2 % за прослужено време ще се консолидират в работната заплата. Не виждам логика за това че само си стоял на това място, да получаваш увеличение", каза той. "Всеки като дойде тук казва - дайте пари, а парите са на данъкоплатеца и балансираме трудно между различни сфери, а в същото време отиват огромни пари в нереформирана сфера", посочи Борисов. "Нека новопостъпилите да идват за каузата, да бранят обществото, с любов към тази професия. Това е разумно предложение. Не можеш да имаш 2 месеца отпуск и в това време да се плаща на другите за допълнителен труд", добави премиерът.

Най-малко им отива на ДПС, още по-малко на БСП да говорят за пари в МВР, каза още Борисов "Тук има правен абсурд, в нарушение на всички закони - те приеха с 200 млн. лв. без никакво обезпечение в предишния си мандат да увеличат заплатите, без да има финансова обосновка- Чобанов и Орешарски", обясни Борисов. "Ние сега напрегнахме до край митници, прокуратура, данъчни, МВР, ДАНС да съберем над 2 млрд. лв. повече - данъчните минават над 1, 6 млрд. лв. повече събрани. Ние дадохме тези пари. Най-малко бих чул съвета им", заяви той. "Понеже пожарникарите, полицаите и съдебната охрана са ми доста мили хора и на правителството, но еднакво мили са ни и доктори, инженери, учители. Само новите пари, които даваме на МВР за тази година 180 млн. лв. са 2 пъти повече от целия бюджет за Министерство на културата, 2 пъти повече, отколкото за спорта и те да спретнат това снощи да тормозят обществото", каза още Борисов.

Той заяви, че за него не е никакъв проблем да не е премиер. "Ще дойде такъв като Орешарски и ще им даде 500 млн. лв., но след 2 години тази държава няма да има какво да яде", посочи премиерът. "Ние оставихме бюджетния дефицит на 0,48% и тези, които говорят, че взимаме дълг трябва да е ясно на хората, че разликата до 3, 08%, които направи правителството на Орешарски са няколко милиарда. Със събраните пари повече от борбата с контрабандата и корупцията ние попълваме тази дупка, за да намаляваме дефицита", коментира Борисов. "Дори и 2 % дефицит са 1, 8 млрд., които трябва да вземеш от дълга, а всяка година има падежи по стари дългове, които трябва да платим", посочи още премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини