Заловиха 36 нелегални бежанци от Афганистан след катастрофа край Калофер

Полицаи от РУ на МВР-Карлово са заловили 36 нелегални бежанци от Афганистан във вторник около 16 часа край град Калофер на главния подбалкански път от Бургас за София. Всичките са от мъжки пол и без документи за самоличност, като сред тях има и няколко непълнолетни лица, ненавършили 16-годишна възраст.

До задържането на влезлите незаконно и нелегално у нас емигранти се е стигнало абсолютно случайно и след подаден сигнал на тел. 112 за пътно-транспортно произшествие край Калофер с участието на лекотоварен автомобил "ФИАТ Дукато". На мястото на инцидента веднага са пристигнали екипи на "Спешна медицинска помощ" и РУ на МВР-Карлово, които се натъкнали на бежанците, натоварени в каросерията на микробуса "ФИАТ Дукато".

При инцидента са пострадали общо 5 лица, които са освободени след преглед в спешен кабинет на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Нараняванията им са повърхностни и няма опасност за живота и здравето им.

Шофьорът на микробуса е избягал веднага след пътното произшествие и е обявен за общонационално издирване. Районна прокуратура-Карлово образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават през страната в нарушение на закона - престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1, 4 и 5 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Заловените афганистанци са разпитани от разследващи полицаи и от съдии от Районен съд-Карлово. От свидетелски показания става ясно, че са преминали българо-турската граница в нощта на 2 срещу 3 ноември 2015 г. през гориста местност. Крайната им цел е била да стигнат до сръбската граница, а оттам до Дания, Белгия и страни от Скандинавския полуострон. След приключване на планираните процесуално-следствени действия чуждите граждани ще бъдат насочени за настаняване в разпределителен център за бежанци у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини