Бъчварова: Рапортите на полицаите, които искат да напуснат, ще бъдат разписани

Рапортите на полицаите, които искат да напуснат, ще бъдат разписани. Това коментира пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, предаде „Фокус”. На въпрос дали ще има съкращения, Бъчварова обясни:

„Това е следващата възможност за реформа, защото, ако ние не направим тези промени в края на следващата година последните два месеца няма да има заплати за нито един”.

Във връзка с това дали ще се забранят даренията в МВР, Бъчварова коментира, че трябва да провери информацията. „Нямам никакви данни за такива дарения, поне щях да видя къде са тези пари”, допълни тя. По думите й, орязването на 20-те заплати ще важи за служителите, които са започнали при тези условия, които оставят за тях, а хората, които от тук нататък ще бъдат назначени са при нови.

„Това е решението, което предложихме днес. Пак казвам има възможност да се обсъди в парламента”, посочи тя.

Бъчварова заяви, че националната сигурност не е застрашена, предвид напускането на полицаи. Вицепремиерът допълни, че рапортите на полицаите, които искат да напуснат ще бъдат разписани.

„Разбира се, че ще бъдат разписани”, каза още Бъчварова. Вицепремиерът заяви, че цифрите ще бъдат представени на базата на анализа на отделните дирекции за оптимизирането на числеността, като посочи, че това е начинът да има МВР в скоро време.

„Да, сега темата с обезщетенията е чувствителна, приехме това решение. Това беше моето предложение, преди окончателно да има такова от МФ. От тук нататък реформата продължава по-друг начин. Няма да се откажа от нея”, добави тя.

„Класът прослужено време остава, но се формулира по начина, по който за държавните служители се включва в основното възнаграждение”, допълни вътрешният министър.
Румяна Бъчварова каза още, че заминава за Лондон на планирано от 6 месеца посещение.

„Имам среща с техния министър Тереза Мей. Основният фокус е да видя с очите си как е проведена реформата в британските служби, определя се като изключителна успешна. Искам да се запозная на място. Реформата в МВР няма алтернатива, ако искаме да го има”, заяви Бъчварова.

Вицепремиерът заяви, че предстои днес да проведе разговор със синдикалните лидери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини