Новите програми: Учат първолаците да пишат SМS на кирилица, махат „Родна реч“ от 5-и клас

В първи клас учениците трябва да знаят да пишат SМS на кирилица - това е записано в проекта за учебна програма по български език и литература. Просветното ведомство огласи късно вечерта във вторник проектите по всички предмети за първолаците и за пети клас и даде на учителите една седмица за коментари и предложения.

Децата трябва да умеят да разказват и да правят описание на рекламни текстове, както и да описват здравословни храни. Сред новите моменти е разиграването на „ролеви игри, свързани с покупко-продажба“. Целта на „търговския“ разговор е да развива инициативност и предприемчивост, пише в проектодокумента. Часовете остават по 7 на седмица, а на учителите масово се дава правото да проверяват нивото на знания на учениците още в началото на учебната година. В проекта не е упомената какви произведения трябва да има в Буквара и Читанката, но в общите указания е записано следното: “... разчитаме, че емблематични текстове на класическата българска литература за деца като стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, ще съхранят своето традиционно място в обучението на учениците от І клас.“ Не се уточнява дали МОН разчита на авторите на учебниците, на издателите или на учителите. Има и още една промяна - в реда на изучаване на буквите. Досегашният учебен план описваше точната им последователност - първо гласните, после сонорните съгласни, съгласните и т.н. Сега се дава възможност за „методическа свобода в избора на метод на ограмотяване и на психолингвистично становище за реда на буквите“.

Повече промени има в учебната програма по български език и литература за пети клас.

Стихотворението „Родна реч“ на Иван Вазов липсва. Дали окончателно е изхвърлено, или е преместено в друг клас, още не е ясно. Вероятно ще бъде преместено в трети или четвърти клас, обясни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Няма още „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“, Братя Грим, Елин Пелин, Асен Разцветников и т.н. Фолклорните произведения са орязани драстично, но ще се учи „Битие“.

Промяна в пети клас

Няма българска история, учи се за Античността

Тотална промяна има в учебното съдържание по история за петокласниците. До момента те изучаваха българска история, подвизите на Аспарух, делата на Крум, както и цялата поредица от български царе, османското иго и т.н. Сега уроците ще са върху Праистория и Античност. Учениците трябва да „разпознават Херодот като баща на историята“, както и паметници на праисторическото изкуство: рисунки от пещерите Ласко (Франция), Алтамира (Испания), Магура (България), Вилендорфската Венера (Австрия). Те ще учат за ролята на образованието в Древен Египет и Месопотамия, Седемте чудеса на античния свят, създадени в Месопотамия и Египет, за маската на Тутанкамон, Големия сфинкс, Портата на Ищар, колоната със законите на Хамурапи. Ученикът ще дава примери за постижения на източните народи в областта на медицината, математиката и астрономията и ще учат за калиграфията и йероглифите. Тук са уроците за Атина, Спарта, Рим и траките. В момента тази част от историята на света се изучава в 7-и клас, а преди 20 и повече години отново в пети клас се учеше Праистория и Античност. Целта на промяната е да се следва хронологията на развитието, а и в уроците за Праистория и Античност ще има познания и за България. Уроците за нашето минало ще са в по-горните класове. В пети клас са увеличени часовете по този предмет от 51 на 68. 

От уроците по български език са извадени теми, за които е установено, че са трудно разбираеми за учениците като за видовете прости изречения по състав и някои местоимения.

СЪБИРАНЕ И ИЗВАЖДАНЕ

Първи клас учат до 100

По математика децата в първи клас ще учат от 0 до 100, а не както е сега от 0 до 20. Те обаче ще продължат да изучават различни действия само с числата от 0 до 20, а до 100 ще се запознават само с кръглите цифри като 30, 40 и т.н. Малчуганите ще разпознават и всички банкноти, а не само някои, както е сега. В часовете по предприемачество ще се правят базари.

Има промени и в програмата по физическо възпитание - въведен е например петльов бой, а в пети клас ще има повече борба.

Коментари

Задължително поле