Намалиха срока за отказ от депутатски имунитет от 14 на 5 дни

Народното събрание прие промени в правилника си за работа, с които се намали срокът за отказ от депутатски имунитет от 14 на 5 дни, съобщи Фокус.

Депутатите, които гласуваха „за“ бяха 86, „против“ - 26 , 17 народни представители гласуваха - „въздържал се“. До промените се стигна, след като главният прокурор внесе искане в Народното събрание за сваляне на имунитета на народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов във връзка с проявите им от 12 октомври пред магазин за алкохол и цигари в столицата и на 25 октомври в сградата на НАТФИЗ.

По време на дебатите Таско Ерменков от ПГ на „БСП лява България” предложи редакционна поправка между думите се „съкращава на 5 дни“ да бъдат добавени „работни“ в последствие то не беше прието.

Данаил Кирилов от ПГ на ГЕРБ каза, че срокът е забранителен. Чавдар Георгиев от ПГ на „БСП лява България” поясни, че срокът дава една времева рамка, в която парламентът задължително трябва да се запознаят с данните, които са им предоставени.

Той коментира, че разумният подход е да бъда направена промяна от 5 на 7 дни, което също не беше прието. Казак обясни, че случаите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов са прецедент в историята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини