Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на патриарх Неофит

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ първа степен на Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и митрополит Софийски за изключителните му заслуги към Република България, съобщи "Фокус".

Участие в церемонията взеха представители на правителството, Народното събрание, Българската православна църква и Българската академия на науките. Държавният глава произнесе слово, в което изрази причините за връчването на това най-високо държавно отличие на духовния водач на българския народ.

"Това отличие е скромен израз за огромната ни признателност, Ваше Светейшество, за дългогодишното Ви и безкористно служене на българския народ. Това отличие е знак за благодарност от българската държавност за вашето мъдро ръководство на Българската православна църква. Патриарх Неофит винаги достойно е утвърждавал единството на църквата, като се е водил от мисълта за благото на миряните", каза президентът Плвенелиев. По думите му, от избирането на патриарха начело на Българската православна църква, той не веднъж и далеч от светлината на прожекторите, е подкрепял нуждаещите се и е призовавал народа към състрадание.

"Със своята дейност Патриарх Неофит укрепва не само православната вяра, но и традиционно добрите отношения между водещите вероизповедания в България. Негово Светейшество отдава години от живота си и на преподавателска работа, която превръща в своя мисия", каза още в словото си държавният глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини