България предлага шест стратегически проекта за развитие на граничните региони

Япония съобщи за 14 нови случая на заразени с коронавирус

Президентът на Кипър пристига на официално посещение в България в понеделник

Криминално проявен нападна лекар във Варна

Увеличават се делата за домашно насилие в Горнооряховския районен съд Над 285 000 лева са събрали държавните съдебни изпълнители през 2019 година

Джем Йълмаз е известен актьор и… женкар

Отвлечената 15-годишна избягала докато похитителят й говорел по телефона

Сиртуиновата диета, с която Адел отслабна с 46 кг Певицата приема по 1000 калории дневно

Четирима задържани за склоняване към проституция при спецакция в Пловдив

Венци Венц с ново гадже в Ница

Жертвите на коронавируса в Италия станаха две

Италианците купуват най-много нови мотоциклети в ЕС Търсенето на малки електрически скутери в Европа скача с 50%

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на МВР и Агенция „Митници“

Двама мъже ограбиха белгиец в Търговище

Контрера от ВМРО: До дни ще бъдат установени и задържани мъжете, които съблякоха момче в автобус на градския транспорт

Патриарх Неофит за ордена „Стара планина“: Това най-високо държавно отличие ще ни стимулира

Това най-високо държавно отличие за нас е голяма чест и духовна радост и то ще ни стимулира да работим още по-усърдно за благото на църквата и отечеството. Това каза Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и митрополит Софийски, по време на своето слово на официалната церемония по награждавеното му с орден „Стара планина“ първа степен за изключителните му заслуги към Република България, съобщи Фокус.

„В своето патриаршеско служение сме водени от разбирането, че когато Бог ни е възложил такава отговорност трябва да приемаме своя пост като служение на ближните, да се грижим за благоденствието на тези, които Бог ни е поверил, защото от всекиго комуто е дадено много и ще се иска. Ако се вгледаме в историята ще забележим, че духовните водачи, които спомняме с възхищение и благодарност, имат една обща характеристика – жертвено служение в името на църквата и отечеството“, каза Негово Светейшество.

„Днес все повече политически лидери разбират определящата роля на вярата за светогледа и ценностната система на хората, за отношението им към техните ангажименти като граждани на страната и членове на обществото. Нашето разбиране е, че грижата на човека е обща грижа за държавата и църквата. Нравствеността, съхраняването на традиционните ценности и семейството, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото са обща грижа на духовната и светската власт. Ето защо църквата и държавата могат все по-активно да си взаимодействат в социалната сфера, образованието, възпитанието, поддържането на храмовете и паметници на културата и др.“, каза още в словото си патриарх Неофит.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.