Май никой не иска реформа в МВР

На Орлов мост имаше полицаи с вид на биячи

Референдум за 30 заплати бонус, когато станем Швейцария

Безпрецедентният полицейски бунт, заради който хиляди столичани бяха блокирани във вторник, показа, че МВР наистина трябва да се реформира. Но това трябва да се направи умно.

Проблемът ескалира, защото министър Румяна Бъчварова не предложи промени в закона за МВР, които да разграничат статута на полицаите на улицата, на криминалистите и на пожарникарите от този на чиновниците. Нещо, което бе заложено в обявената още през януари „Пътна карта“ за административна реформа от предшественика й Веселин Вучков и трябваше да се случи от 1 април. Тогава също бе подчертано, че свиването на обезщетенията ще важи за новопостъпилите служители - от 2016 г. Но това трябваше да бъде обяснявано постоянно на служителите, а не да се стига до масово хвърляне на рапорти. А през август „Труд“ писа, че работна група обсъжда варианти как да намали броя на обезщетенията при пенсиониране. Имаше три варианта - 15,10 и 8 заплати според натовареността. Тогава МВР официално изпрати опровержение, синдикатите настръхнаха. Когато сега стана панаирът, Бъчварова обясни, че тогава въпросът не стоял на дневен ред.

Въпросът очевидно не е бил на дневен ред и когато финансовият министър предупреди, че ще даде допълнително пари на МВР само срещу реформа. Не само това. Дори когато кабинетът приема параграфа за бъдещото орязване на привилегиите в МВР и МО в петък, Бъчварова не обелва дума. Мълчат също премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев. Очевидно Бъчварова не е казала нищо и на синдикатите. Тази потайност логично отприщи стихийния протест.

Бунтът с блокади на централните кръстовища извади на показ още един сериозен проблем. Мотивацията на работещите в МВР са 20-те заплати при пенсиониране, социалните придобивки като евтина храна и жилища, разни други бонуси. Те включват и чувството за безнаказаност и липса на респект към обществото, които видяхме миналата вечер. Затова правителството сгреши, като даде толкова бързо заден, уплашено от протеста и хвърлените рапорти за пенсиониране. А всъщност така МВР ще се прочисти от интересчиите. И биха останали само онези, чийто основен мотив е да произведат повече сигурност. С очакване да се квалифицират и получат по-модерна техника за разкриване на престъпления. За което сега няма възможност - милиардът отива само за заплати. И за скъпа издръжка на 11 000 души администрация при 35 000 полицаи и пожарникари.

Обществото иска МВР да работи така, че в хазната да отиват повече пари, отнети от мафиоти и корумпирани държавни чиновници. За да растат заплатите и на полицаи, и на учители, и на лекари. Никой не оспорва факта, че униформените служат в трудни условия. И затова идеята бе да получават до 10 заплати при пенсиониране, а не по 6 както останалите държавни служители. Нищо не пречи на ръководството на МВР да измисли система за бонуси и да поощрява добрите служители. Но това не се прави. И безотговорните и некадърните си карат службата пет за четири. А една значителна част от тях припечелват добре от рекет и рушвети, от контрабанда и трафик на хора.

Друг проблем, който видяхме, е склонността на огромен брой служители да погазват закона. Да, полицаите също имат права и трябва да ги защитават. Но за това си има ред. А те се държаха като онези, които сега осребряват позициите си във властта.

Във вторник по чудо не се стигна до физически сблъсъци между анонимни полицаи и побеснели шофьори. Агресивните ченгета в анцузи приличаха повече на мутри. Които доста цветисто псуваха всеки, изразил негодувание от блокадата. Не простиха и на премиера. Родната полиция няма да си върне уважението на хората с карамфилите, поднесени в знак на извинение. За уважението полицаите трябва да работят още много. А когато станем богати като Швейцария, с един референдум може да им гласуваме не 20, а 30 заплати при напускане.

Очаквана развръзка

Социалните придобивки на служителите в сектора по сигурността няма да бъдат пипани. Очаквано това стана след намесата на премиера Бойко Борисов в конфликта между финансовия министър, който предложи нови бюджетни правила за сектора от догодина, и недоволните полицаи, които спретнаха незаконен протест, като парализираха движението в центъра на София и по някои пътища на страната. Така наказаха хиляди честни данъкоплатци. Сега очакваме МВР да изпълни заповедта на Борисов и да накаже погазилите закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи