Анджелина Джоли посети сирийско семейство с тежка съдба

Кубинците вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си

Близо 60 преселници без документи заловиха край Лесбос

Ген. Кирил Войнов: 858 язовира в страната са за ремонт

Християните почитат Св. Марина

Шефът на американското разузнаване потвърди: Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г.

Пожар изпепели къщата на бивш кмет на село Лютидол

Путин е готов да разшири действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия 

8 души, от които шест деца, загинаха след задушаване в камион в Либия

Британските депутати одобриха проектозакона за митническите правила след Брекзит

Вулканична лава рани 23 души на туристическо корабче на Хаваите

В САЩ задържаха рускиня по подозрение в шпионаж

САЩ и Русия „трябва да се разбират“, заяви Доналд Тръмп

Слънце до обед, следобед – дъжд

На 17 юли 2018 да почерпят

Европейската комисия повиши очакванията си за ръста на българската икономика

Европейската комисия (ЕК) повиши очакванията си за икономическия растеж на България през тази година до 1,7%. Това е записано в актуалната есенна икономическа прогноза на институцията, съобщи investor.bg.

Предишната прогноза беше за ръст на българския брутен вътрешен продукт (БВП) от 1%.

За 2016 г. Брюксел очаква икономиката на България леко да забави растежа си до 1,5%, а през 2017 г. да запише повишение от 2%. Предишната прогноза за 2016 г. беше за ръст от 1,3 на сто.

За инфлацията ЕК очаква да остане ниска през тази година – само 0,1%, и да се ускори до 1% догодина и 1,6% през 2017 г.

Брюксел очаква да продължи плавният спад на безработицата в България. През тази година нивото ѝ ще достигне 10,1% от 11,4% през миналата, а през следващите две години да се понижи съответно до 9,4% и 8,8%.

Очаква се и плавно нарастване на държавния дълг – до 31,8% от БВП за 2015 г., 32,8% за 2016 г. и 33,6% за 2017 г. За бюджетния дефицит се очаква да се понижи до 2,8% през тази година и 2,7% през следващата, като ще се задържи на същото ниво през 2017 г.

Прогнозата на Еврокомисията за българската икономика е малко по-песимистична в сравнение с очакванията на Министерството на финансите. Припомняме, че през октомври ведомството ревизира в положителна посока прогнозата си за икономическия растеж за периода 2015-2018 г. За тази година ведомството очакваше ръст от 2%, а за следващите две години – съответно 2,5% и 2,7%. В проектобюджета за 2016 г. обаче още веднъж са ревизирани прогнозите на министерството за следващите две години – до съответно 2,1% и 2,5%.

Финансовото министерство прогнозира също така, че безработицата ще спадне до 8% в края на периода, средногодишният ръст на доходите да достигне 5 на сто, а инфлацията – 1,9%.

Прогнозите на различни компании и институции за БВП на България през тази и следващата година варират в относително тесни граници, сочат данните на Bloomberg. В частния сектор най-песимистично настроени са анализаторите на Moody’s и Fitch Ratings, които очакват българската икономика да нарасне с 1,2% през 2015 г., докато най-оптимистични са от Unicredit с прогноза за ръст от 2,1%.

За следващата година най-ниската прогноза е на Fitch Ratings и Capital Economic, които очакват повишение от 1,5 на сто, а най-високата е за 2,7 на сто и е на IHS Economics.

Очакванията на различни институции за ръста на БВП тази година варират от 0,8% на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), през 1,1% на Световната банка (СБ) до 1,7% на Международния валутен фонд (МВФ).

На пресконференцията на ЕК по повод публикуването на новите икономически прогнози еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси коментира в отговор на въпрос дали има риск от процедура за прекомерен бюджетен дефицит спрямо България при положение, че правителството ще ревизира бюджета за тази година и дефицитът ще достигне трите процента, регламентирани в европейските договори, Московиси отговори, че според прогнозите на ЕК дефицитът ще достигне 2,7-2,8% и засега не може да се даде отговор на подобно запитване.

Растежът в ЕС и еврозоната

ЕК прогнозира, че БВП на еврозоната ще нарасне с 1,6% през 2015 г., с 1,8% през 2016 г. и с 1,9% през 2017 г. За ЕС като цяло се очаква реалният БВП да се увеличи с 1,9% през тази година, с 2,0% през 2016 г. и с 2,1% през 2017 г.

Според прогнозата заетостта в еврозоната ще нарасне с по 0,9% през тази и през следващата година и с 1% през 2017 г. В ЕС се очаква заетостта да се увеличи с 1% през тази година и с по 0,9% през 2016 и 2017 г. Като цяло се очаква безработицата да продължи да намалява само постепенно със значителни различия между страните членки. Според прогнозата безработицата в еврозоната ще спадне от 11% през тази година до 10,6% през следващата година и 10,3% през 2017 г., а в ЕС като цяло – от 9,5% през тази година до съответно 9,2% и 8,9% през 2016 и 2017 г.

Очаква се през 2015 г. съотношението на дефицита към БВП на еврозоната да спадне до 2% благодарение на предишните усилия за фискална консолидация, цикличното повишаване на икономическата активност и, в по-малка степен, по-ниските лихвени разходи. До 2017 г. съотношението на дефицита към БВП на еврозоната би трябвало да намалее до 1,5%.

Очаква се фискалната позиция в еврозоната да остане до голяма степен неутрална. Според прогнозата съотношението на дълга към БВП на еврозоната ще се понижи от пика си от 94,5% през 2014 г. до 91,3% през 2017 г. Очаква се съотношението на дефицита към БВП в целия ЕС да намалее от прогнозни 2,5% през тази година до 1,6% през 2017 г., а съотношението на дълга към БВП да се понижи от прогнозни 85,8% през тази година до 87,8% през 2017 г.

Като цяло Брюксел смята, че икономическото възстановяване на региона, което навлезе в третата си година, ще продължи с умерени темпове през следващата година, въпреки по-трудните условия в световната икономика. Институцията признава обаче, че темповете на зъвстановяване остават бавни.

Въздействието на положителните фактори отслабва, а в същото време се появяват нови предизвикателства, като забавянето на растежа на бързо развиващите се пазарни икономики и световната търговия и продължаващото геополитическо напрежение, посочват от ЕК в доклада си.

Очаква се благодарение на други фактори, като например по-добрите резултати в областта на заетостта, подкрепящи реалния разполагаем доход, по-благоприятните условия за кредитиране, по-високите инвестиции и напредъкът по отношение на намаляването на финансовата задлъжнялост, темпът на растеж да устои на предизвикателствата през 2016 и 2017 г. В някои страни положителното въздействие на структурните реформи ще допринесе допълнително за подпомагане на растежа, коментират от Брюксел.

„Еврозоната показва устойчивост на външни тенденции, като например спада на световната търговия, и това е окуражаващо.За поддържането и укрепването на възстановяването е необходимо да се възползваме от тези временни попътни ветрове и да провеждаме отговорна политика в областта на публичните финанси, да насърчаваме инвестициите и да извършим структурни реформи за повишаване на конкурентоспособността“, коментира зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог.

„Гледайки към 2016 г., виждаме, че растежът се засилва, а безработицата и бюджетните дефицити намаляват.В същото време положителните промени не се усещат еднакво навсякъде – особено в еврозоната сближаването не протича достатъчно бързо.Остават основни предизвикателства – недостатъчно инвестиции, икономически структури, които задържат заетостта и растежа, и трайно високи равнища на частен и публичен дълг.Те изискват смели и решителни политически действия през 2016 г., особено в условията на несигурни перспективи в световен мащаб“, допълни еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.