Граждани осъдиха енергото за надписана сметка

Жилищен вход на площад "Свобода" в Русе осъди "Енерго-Про Продажби" АД да му плати 804,77 лв. за неоснователно начислена сметка за ток. Районният съд в крайдунавския град отхвърли възражението на монополиста и го осъди да покрие и 600 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва.

През август обитателите на сградата получават фактура за изразходваната ел.енергия, но с корекция за грешка в показанията на електромера. Хората във входа се принуждават да платят парите, след като им спират тока. Те обаче завеждат чрез управителя на етажната собственост гражданско дело в съда.

От "Енерго-Про" твърдят, че засекли при проверката пломбиран електромер, но с "липсваща индикация за наличие на напрежение на третата система на дисплея“. Уредът бил коригиран и оставен да работи, а инкасаторът завишил общото количество енергия за 90 дни с 6336 квтч.

"Електроразпределителното дружество е длъжно да поддържа измервателните уреди като техен собственик", мотивират се магистратите. Те са категорични, че "недобросъвестното поведение на „Енерго-Про Мрежи" не би следвало да води до неоснователно обогатяване за сметка на потребителите чрез корекции на сметките им".

Преди ден семейство от Шумен успя да осъди "Енерго-Про Мрежи" заради гръмнали ел.уреди. Монополистът отказал да плати разходите по ремонта на техниката, въпреки че аварията била по негова вина. Семейството получи близо 400 лв. Вещо лице дало становище, че причината да гръмнат уредите е подадено напрежение над 230 волта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини