Ще подаде ли оставка Радан Кънев?

След провала на местните избори и лъжата му за парите в КТБ на дневен ред е въпросът дали той може да остане председател на собствената си партия?

Последните две седмици са вероятно най-черните в живота на Радан Кънев. Самонадеяният политик прогресивно затъва в блатото на лъжите си, а в ДСБ назрява бунт заради провала на местните избори. Амбициите на Кънев за лидер на РБ и дори президент вече се разказват като виц из кулоарите на парламента и партийните централи на “Раковски” и “Кърниградска”.

Коренът на проблема е именно огромното его на младия политик. Още ненаучил номерата на стаите дори в собствената си централа, Радан Кънев предяви амбиции, които се оказаха не по силите дори на далече по-опитния Иван Костов.

Лъжите от

парламентарните избори

Участници в първата парламентарна кампания на Реформаторския блок разказват как лидерът на ДСБ е раздавал щедри обещания за депутатски места, като в замяна е изисквал хората от “гражданския съвет” да атакуват публично Лукарски и Кунева. При реденето на листите Кънев не спазва обещанията си и залага на стари муцуни от твърдото ядро на ДСБ. Излъганите напускат Реформаторския блок, като някои от тях се вливат в редиците на ГЕРБ или се присъединяват към млади партии като ДЕОС.

Трудно е да се забрави и шокът от лицемерието на Кънев, обявил КТБ за банка на мафията, докато партията му е държала депозит от над 1 милион лева в нея. Нескопосаните лъжи, че парите били дребна сума от 40 000 лева, лъснаха тази седмица, когато синдиците разкриха привилегированите влогове във фалиралата банка и депозитът на ДСБ се оказа почти 30 пъти по-голям от обявеното от Кънев.

Хем преял с власт, хем

опозиционер

След изборите Кънев прикрива жаждата си за власт, като остава депутат, но оказва натиск върху Борисов да назначи за министри трима души под негова протекция - Петър Москов, Николай Ненчев и Тодор Танев. Уверенията са, че РБ и лично лидерът на ДСБ ще поемат тежестта за реформи в тези сектори. Една година по-късно реформите на тримата министри буксуват в нищото или се оказват без парламентарна подкрепа дори от самия Реформаторски блок.

Като резултат Борисов ще трябва да дава тежки обяснения защо близо до средата на мандата образователната и здравната реформа са доникъде. Не само това, но и той е постоянно поставян под заплахи, че ДСБ щяло да напуска коалицията. Премиерът се намира в абсурдната ситуация да пази местата на трима министри на Кънев, като в същото време Кънев пред медиите го играе опозиционер от депутатската скамейка и постоянно клати кабинета.

Маргинализира самото ДСБ

Но Кънев не е проблем само за Реформаторския блок и правителството - той се оказва воденичен камък и за самото ДСБ. Самонадеяните му “гамбити” провалиха партията на местните избори и днес тя е в унизителната позиция на трета политическа сила в РБ. Наложеният силово за кандидат-кмет от ДСБ Вили Лилков* губи унизително от Фандъкова, като източници от реформаторите разкриват, че в последните седмици Кънев оставя кампанията му без финансиране заради личен конфликт между двамата.

Вманиаченият лидер на ДСБ хвърля всички усилия в това да “прецака” силните районни кандидати и съветници от СДС и ДБГ и напълно забравя собствената си партия. Например Кънев безотговорно търгува цели четири района само за “Лозенец” (където Кунева има силен кандидат) и в крайна сметка го губи позорно. В същото време СДС и ДБГ успяват да извоюват цели четирима избрани районни кметове и два пъти повече общински съветници от ДСБ.

Както би се изразил самият Москов, от “Кърниградска” към “Драгалевци” вероятно е написано писмо “София падна”.

Оставка

В поне три районни организации на ДСБ в София има готовност да се иска оставката на Радан Кънев. Формалният повод ще е провалът на местните избори и вече формалната маргинализация на ДСБ като трета политическа сила в РБ. Реалните причини са по-дълбоки и засягат постоянните двойни и тройни предателства на заслепения от егото си Кънев, който разглежда дори собствените си съпартийци като пионки в безумна партия шах.

Партия шах, която Кънев загуби унизително, и единственият оставащ въпрос е колко хора ще повлече със себе си.

Провалът на протежето

Политическото протеже на Иван Костов очевидно отива към пълен провал. Радан Кънев съвсем естественно е в тази ситуация след като сляпо върви по следите на своя учител. Демагогия на дребно, куха политическа мисъл, елементарна фукня, криеща сериозни комплекси характеризираха цялото присъствие на Костов в политиката. Да не забравяме и особеното му отношение към парите и действието събиране. Днес Кънев е добра илюстрация на класическото определение, че историята се повтаря като фарс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи