Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ в Габрово Светинята ще бъде представена на Националния празник - 3 март

Общо 52 души са ранени при инцидента в Хесен, 18 са деца

Заловиха грабител, нападнал жена

Деми Ловато се показа без грим (СНИМКА)

Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена за безстопанственост

Двама сърби са заразени с коронавирус

Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Италианският премиер Джузепе Конте обвини ръководството на болница за разпространението на коронавируса в страната

Затварят пътя през Широка лъка в неделя заради кукерския фестивал

Ще подаде ли оставка Радан Кънев?

След провала на местните избори и лъжата му за парите в КТБ на дневен ред е въпросът дали той може да остане председател на собствената си партия?

Последните две седмици са вероятно най-черните в живота на Радан Кънев. Самонадеяният политик прогресивно затъва в блатото на лъжите си, а в ДСБ назрява бунт заради провала на местните избори. Амбициите на Кънев за лидер на РБ и дори президент вече се разказват като виц из кулоарите на парламента и партийните централи на “Раковски” и “Кърниградска”.

Коренът на проблема е именно огромното его на младия политик. Още ненаучил номерата на стаите дори в собствената си централа, Радан Кънев предяви амбиции, които се оказаха не по силите дори на далече по-опитния Иван Костов.

Лъжите от

парламентарните избори

Участници в първата парламентарна кампания на Реформаторския блок разказват как лидерът на ДСБ е раздавал щедри обещания за депутатски места, като в замяна е изисквал хората от “гражданския съвет” да атакуват публично Лукарски и Кунева. При реденето на листите Кънев не спазва обещанията си и залага на стари муцуни от твърдото ядро на ДСБ. Излъганите напускат Реформаторския блок, като някои от тях се вливат в редиците на ГЕРБ или се присъединяват към млади партии като ДЕОС.

Трудно е да се забрави и шокът от лицемерието на Кънев, обявил КТБ за банка на мафията, докато партията му е държала депозит от над 1 милион лева в нея. Нескопосаните лъжи, че парите били дребна сума от 40 000 лева, лъснаха тази седмица, когато синдиците разкриха привилегированите влогове във фалиралата банка и депозитът на ДСБ се оказа почти 30 пъти по-голям от обявеното от Кънев.

Хем преял с власт, хем

опозиционер

След изборите Кънев прикрива жаждата си за власт, като остава депутат, но оказва натиск върху Борисов да назначи за министри трима души под негова протекция – Петър Москов, Николай Ненчев и Тодор Танев. Уверенията са, че РБ и лично лидерът на ДСБ ще поемат тежестта за реформи в тези сектори. Една година по-късно реформите на тримата министри буксуват в нищото или се оказват без парламентарна подкрепа дори от самия Реформаторски блок.

Като резултат Борисов ще трябва да дава тежки обяснения защо близо до средата на мандата образователната и здравната реформа са доникъде. Не само това, но и той е постоянно поставян под заплахи, че ДСБ щяло да напуска коалицията. Премиерът се намира в абсурдната ситуация да пази местата на трима министри на Кънев, като в същото време Кънев пред медиите го играе опозиционер от депутатската скамейка и постоянно клати кабинета.

Маргинализира самото ДСБ

Но Кънев не е проблем само за Реформаторския блок и правителството – той се оказва воденичен камък и за самото ДСБ. Самонадеяните му “гамбити” провалиха партията на местните избори и днес тя е в унизителната позиция на трета политическа сила в РБ. Наложеният силово за кандидат-кмет от ДСБ Вили Лилков* губи унизително от Фандъкова, като източници от реформаторите разкриват, че в последните седмици Кънев оставя кампанията му без финансиране заради личен конфликт между двамата.

Вманиаченият лидер на ДСБ хвърля всички усилия в това да “прецака” силните районни кандидати и съветници от СДС и ДБГ и напълно забравя собствената си партия. Например Кънев безотговорно търгува цели четири района само за “Лозенец” (където Кунева има силен кандидат) и в крайна сметка го губи позорно. В същото време СДС и ДБГ успяват да извоюват цели четирима избрани районни кметове и два пъти повече общински съветници от ДСБ.

Както би се изразил самият Москов, от “Кърниградска” към “Драгалевци” вероятно е написано писмо “София падна”.

Оставка

В поне три районни организации на ДСБ в София има готовност да се иска оставката на Радан Кънев. Формалният повод ще е провалът на местните избори и вече формалната маргинализация на ДСБ като трета политическа сила в РБ. Реалните причини са по-дълбоки и засягат постоянните двойни и тройни предателства на заслепения от егото си Кънев, който разглежда дори собствените си съпартийци като пионки в безумна партия шах.

Партия шах, която Кънев загуби унизително, и единственият оставащ въпрос е колко хора ще повлече със себе си.

Провалът на протежето

Политическото протеже на Иван Костов очевидно отива към пълен провал. Радан Кънев съвсем естественно е в тази ситуация след като сляпо върви по следите на своя учител. Демагогия на дребно, куха политическа мисъл, елементарна фукня, криеща сериозни комплекси характеризираха цялото присъствие на Костов в политиката. Да не забравяме и особеното му отношение към парите и действието събиране. Днес Кънев е добра илюстрация на класическото определение, че историята се повтаря като фарс.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.