Българският хелзинкски комитет реши да отстрани кандидатурата на убиеца Полфриймън за Човек на годината

Българският хелзинкски комитет взе решение да отстрани индивидуалната кандидатура на Джок Полфрийман за "Човек на годината". Повод за това стана бурното недоволство срещу този акт от страна на българското общество и в частност на футболните фенове в България, симпатизиращи на Левски, ЦСКА, Ботев Пд и други клубове.

Джок Полфрийман е човекът, който наръга с нож в центъра на София 20-годишния българин и запален фен на Левски Андрей Монов. Раната бе смъртоносна и момчето почина, а Полфрийман получи 20-годишна присъда, която излежава в момента.

Ето официалното становище на БХК:

БХК отстранява номинацията на Джок Полфрийман

Във връзка обществените реакции срещу номинацията на Джок Полфрийман и след вътрешно обсъждане, БХК взе решение индивидуалната кандидатура на Джок Полфрийман да бъде отстранена, а номинацията да остане единствено за Българско затворническо сдружение за реабилитация. В сдружението членуват много хора, които са се посветили на това, да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание, защото само така при връщането им в обществото те могат да бъдат продуктивни негови членове. Работата на всички тези хора не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана, защото тя е важна, допринася за прогреса на обществото ни, за неговата сигурност и справедливост.

Номинацията на Джок Полфрийман бе изцяло базирана на дейността му, като активист за правата на затворниците и по никакъв начин нямаше за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов. Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата.

Целта на наградите „Човек на годината“ не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини