Вартоломей I - Патриархът, който иска да е папа

Вселенският патриарх Вартоломей I е първи между равни. Той не е папата на всички православни по света, какъвто се явява главата на католическата църква. Но много иска да бъде признаван за архиепископа на Константинопол - Новия Рим. Зад тази негова амбиция плътно стоят САЩ, защото претенции за такова влияние има и руският патриарх Кирил.

Вселенският патриарх Вартоломей I e 270-ият Вселенски патриарх на Константинопол. Роден е на 29 февруари 1940 година в с. Зейтинли на остров Гьокчеада, Турция. Своя път към върховете на църковната кариера той започва във Висшето богословско училище на остров Халки. Точно на този остров български фенове му издигнаха приживе паметник, с което втрещиха Българската православна църква и историците ни, горди с извоюваната от предците ни през 1872 г. независимост от Вселенската патриаршия. Един от тях е екзарх Антим, срещу чийто паметник в Одрин рие Вартоломей. Нищо че отдавна патриаршията във Фенер е признала БПЦ за независима, след като първоначално отлъчва екзарха заради антигръцките му речи. Всъщност ректор на школата в Халки е бил самият Антим. И ако Вартоломей пожелае, може да прибере паметника му до своя.

От известно време новият български патриарх Неофит е подложен на натиск да разреши служби на гръцки език в църквите в Южна България с претенцията, че там има гръцко малцинство, което отдавна липсва. Може би не е случайно, че Вартоломей постоянно дава мощи на светци за църквите в Бургаско. Той има претенция и наши епископи да не носят титли, каквито имат духовници в неговия диоцез. Става дума за титлата “Адрианополски” на игумена на Рилския манастир Евлогий. Според македонския в. „Дневник” Вартоломей има същите претенции и към тях заради друга титла, която излиза от територията на България. Тя е на Траянополския епископ. Наши духовници възприемат като демонстрация включването в делегацията на Драмския митрополит Павел и Адрианополски митрополит Амфилохий, защото те управляват епархии, които някога са били в българския диоцез. Вартоломей, който има доста ограничено паство в Истанбул, води дълга битка с гръцката църква и през светските власти успя да получи правото да администрира Северна Гърция, т.нар. Нови земи. Това са територии на Гърция, които са били в Османската империя, преминали са към Кралство Гърция, а после към Република Гърция. България обаче не влиза в тази география. Което не пречи на Вартоломей да се разпорежда. Така след обяснението на Светия синод в София, че паметникът на екзарх Антим в Одрин е поставен от обществена организация - Съюз на тракийските дружества, и няма как да го махне, първенецът от Фенер не позволи на българския епископ Поликарп да отслужи литургия в църквата „Св. Георги” на храмовия й празник. Същият този Вартоломей пращаше гръцки владици на Великден в „Св. Стефан”, когато българите в Истанбул отказваха да му се подчинят и да въведат кръщелни и венчални свидетелства на гръцки език.

Въпреки всички тези не съвсем миролюбиви постъпки Вартоломей винаги е посрещан у нас добре - главно от политици и бизнесмени. За последната му визита синодът бе поставен в конфузна ситуация - научи от медиите, че БАН го кани за връчване на титлата Доктор хонорис кауза. Всъщност и правителството май научи за това по същия начин. Единствено президентството, повлияно от доброто име на Вартоломей пред САЩ, бе известено за инициативата на БАН. И прави всичко, за да го посрещне с церемониал за държавен глава, че дори да го отличи с най-високия орден „Стара планина”. И как иначе, след като вече има Златен медал на американския Конгрес, даден му през 1997 г.

Обучаван във Ватикана

От 1963 до 1968 г. бъдещият патриарх Вартоломей се обучава в Папския източен институт в Рим. Владее 7 езика - гръцки, турски, латински, френски, английски, италиански и немски език. Той е представлявал Константинополската църква на много междуправославни и междухристиянски заседания, бил е член на секретариата на Световния съвет на църквите. Вартоломей е организирал семинари за околната среда заедно с Негово кралско височество принц Филип и международния симпозиум за околната среда в Патмос през 1995 г. и за Черно море през 1997 г.

За него

Икуменическият водач на света

Вартоломей I никога не е спирал да търси общуване с всички разклонения на църквата, както и със светските власти. Икуменическият водач на света, на цялото православие държи във вниманието и молитвите си развитието на всички процеси в държавите. Българските последователи на вярата и православието ползват благословиите на Вартоломей I, но продължават да изповядват разпокъсаност, себичност.

Ренета Инджова, бивш премиер, след посещение при Вартоломей

Дари пари за базиликата в Плиска

Идването му у нас е забележително събитие. Той дойде преди години за освещаването на църквата „Св. Власий”. На своя глава аз поисках мощи и на св. Андрей, защото му казах, че е свързан с християнството по нашите земи, и той даде мощи и на двамата. На св. Андрей мощите са в созополската черква. Отношението му към България е много добро. Вселенският патриарх изпрати и пари за възстановяване на Голямата базилика в Плиска.

Божидар Димитров, директор на НИМ

Визитата му за нас е огромна чест

Говорим за една изключително голяма личност. Би било хубаво такива хора да бъдат приобщавани към нас. Той е доктор на най-престижните университети в САЩ и Европа. Има много добри трудове по теология и философия. За нас визитата му ще бъде огромна чест.

Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН

БПЦ да не се поддава на внушения

Вартоломей се изживява като Вселенски патриарх, какъвто не е.

Той няма никакво основание да иска премахване от Одрин на паметника на екзарх Антим - човека, благодарение на когото Българската православна църква днес е независима патриаршия. Апелът ми към Българската православна църква, към Негово Светейшество патриарх Неофит и към Светия синод е да не се поддават на внушения и да се замислят дали, ако не беше екзарх Антим и българското Възраждане, днес те щяха да са патриарси и митрополити, или щяха да бъдат фанариотски попове. Вартоломей си втълпява, че е патриарх на Византия, но не е.

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи