Пет мита за мюсюлманите*

Най-честите погрешни схващания за последователите на исляма

Мохамед не е най-разпространеното име на момче във Великобритания

Още един ден, още един мит за мюсюлманите. Последният е, че мюсюлманите мразят маковете – твърдение, породено от това, че някои осъждат мака като причина за войната в Близкия изток.

Тук са пет от най-честите погрешни схващания, според “Индипендънт”.

1. “Мразят Запада”

Да си мюсюлманин и западняк не са взаимно изключващи се неща. Много хора във Великобритания се самоопределят като западни мюсюлмани. В действителност тази статия е написана от такъв. Според проучване от Gallup през 2009 г. делът на мюсюлманите, които се идентифицират с британци, е по-висок от този на общата им популация. Резултатите показват, че 77 на сто от мюсюлманите се идентифицират като британци, сравнено с 50 на сто от населението. Мохамед Юнус, старши анализатор в Gallup, обясни, че британските мюсюлмани са по-склонни да се идентифицират силно с техния народ и да изразяват по-силна увереност в своите демократични институции, като същевременно при тях се поддържа висока степен на религиозна идентичност.

2. “Доминират”

Мюсюлманите съставляват 4 на сто от общия брой на населението в Обединеното кралство. Това означава, че дори ако всички негови мюсюлмани се съберат в Лондон, те ще са една четвърт от общото население на столицата. Дори и да искат, те не биха били в състояние да “доминират” в един град, да не говорим за цяла нация. И въпреки някои проучвания Мохамед не е най-популярното име на момче във Великобритания. Този резултат се базира на представителна извадка от имена, въведени от 56 157 членове на Babycentre.co.uk (по-малко от 0,009 на сто от населението). Официалните данни показват, че всъщност Мохамед е на 52-ро място по популярност в Шотландия и 15-о в Англия и Уелс.

3. “Мразят Исус”

Исус е ключова фигура в исляма. Мюсюлманите вярват, че той е син на Дева Мария и един от най-великите пратеници на Бога. Има много стихове в Корана, които подчертават неговия добър характер. Не само че мюсюлманите искрено го обичат, но той също се възприема като образец на добродетел.

4. “Жените нямат права”

Често има противоречия между исляма като религия и културите на някои страни с мюсюлманско мнозинство. Както в много други немюсюлмански държави, в някои мюсюлмански страни патриархатът е огромен проблем, но това, което хората обикновено не успяват да споменат, е колко мюсюлмани са в челните редици на борбата срещу него. Само през миналата година Масих Алинеджад, ирански писател и активист, даде началото на движението My Stealthy Freedom (”Моята скрита свобода”). Кампанията насърчава иранските жени да си правят снимки без забрадки, за да протестират срещу рестриктивните политики на иранското правителство.

Жените в Мароко също протестираха пред техния парламент през миналата година, за да окажат натиск върху правителството да отмени брака по принуда. По-късно законът беше променен.

Необходимо е също така да се отбележи, че четири от петте страни с най-големи мюсюлмански общности (Индонезия, Пакистан, Бангладеш и Турция) са имали държавни глави жени. За сравнение в “земята на свободите” САЩ никога не е имало жена държавен глава.

5. “Коранът насърчава насилието”

Аз няма да започна с клишето “ключът е в контекста”. Вместо това ще дам пример със стих от Корана, който казва: “Не убивай душа, която Бог е направил неприкосновена.” С други думи, убийството е грешно. В допълнение има много стихове, осъждащи онези, които селективно вземат части от Корана, за да служат на собствена програма. Така че е погрешно тълкуването, че Коранът оправдава насилието.

*Препечатваме материала от БГНЕС.

Коментари

Задължително поле