Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

Лазер за „Звук и светлина“ внесен у нас като тръба за изследване на бактерии

Чешки специалисти, които са участвали в създаването на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ на хълма Царевец във Велико Търново в петък вечерта гледаха шоуто за пръв път 30 години след премиерата му. Инж.Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек пристигнаха в старата столица за юбилея на програмата и честванията на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

„Разчувствахме се. Това е уникален обект, който няма аналог в света. Експлоатационният период бе за 10 г. Не сме очаквали, че ресурсът на програмата ще е толкова голям. Познаваме и други подобни атракции, но тази във Велико Търново е не само игра на звуци и светлина, но има и исторически замисъл, действие, събитие“, категорични са чешките специалисти.

Те се върнаха във времето преди 3 десетилетия и си спомниха напрегнати и забавни моменти от работата по обекта. Сериозна трудност се оказало осигуряването на лазерите за спектакъла.

„Решихме да използваме мощни 5-ватови лазери. По онова време обаче те бяха ембаргова стока и пътят на доставката им мина от САЩ през Швейцария и Сърбия. Още по време на изпитанията се получи повреда в лазерна тръба. Намерихме британска фирма, която да я отремонтира. Със съпругата ми взехме стъклената част, сложихме я в колата и потеглихме към Англия. На границата декларирахме лазерният елемент като тръба за изследване на бактерии. На връщане пък в Париж ни разбиха колата, но за щастие бяха взели само храната ни, а лазерната тръба бе непокътната“, разказа инж.Иржи Черни.

Той сподели и комична ситуация. Чешките специалисти котирали хълма Царевец, изготвили макет и поканили делегация от България. Обявено било, че идва и Пенчо Кубадински, който бил член на Политбюро и председател на Общонародния комитет за развитие на Велико Търново. „Ден преди това в Института пристигнаха гардове и захванаха да проверяват помещенията за взривни устройства. Единият от тях влязе в тоалетните, а чистачката го помислила за водопроводчик и възкликна: „Най-накрая пристигна майстор да ни оправи казанчето на тоалетната“, спомня си инж.Иржи Черни.
Наложило се той и колегите му, които са претворили художествения замисъл на режисьорите Въло Радев и Яромир Хник в техническо изпълнение да конструират асинхронни прожектори. „Тогава подобна техника не съществуваше, а ни трябваха устройства, които да осветят стените на крепостта във височина. След като проектирахме прожекторите, обиколихме половин Европа, докато намерим фирма, която да се наеме да ги произведе. После това предприятие ги въведе в масово производство и направи добър бизнес“, спомнят си чуждестранните техници.

Днес аудио-визуалната програма е разширена и част от техниката обновена. Процесорът е сменен, а старият магнетофон е заменен с мощен компютър, звукът изчистен и е постигнат 100 % синхрон. За модернизиране на периферните инсталации и 70-те табла, разположени по целия хълм, които управляват 2400 прожектора, ще бъде разработен проект за внедряване на нова техника.

„За първото излъчване на спектакъла преди 30 г, се стекоха стотици хиляди хора. Площадът пред Царевец почерня от народ, имаше и голямо струпване на хълма Света гора. Тогава от претоварване се срути терасата на ресторанта на Света гора, но за щастие нямаше смъртни случаи. Въпреки тази злополука, шоуто бе показано, а публиката изпадна във възторг. Няма да забравя как хората ръкопляскаха и плачеха, когато хълмът „пламна“ в цветове и оживя в звуци“, разказа директорът на „Звук и светлина“ Първан Първанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.