Частни съдебни изпълнители предлагат да събират глобите на КАТ

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) предлагат да събират глобите на КАТ. Това съобщи вчера председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев. Според него една от основните причини за смъртоносните катастрофи и безразсъдното шофиране е ниската събираемост на глобите, наложени на нарушителите на пътя.

“Една от причините за катастрофите е чувството за безнаказаност. Не може в България да карат с 200 км/ч, а когато отидат в Швейцария, да карат с 20 км/ч. под допустимото. Ако има събираемост на глобите, хората ще променят мисленето си”, категоричен е Дичев.

По предложението на ЧСИ са водени разговори с шефовете на полицията и КАТ Христо Терзийски и Бойко Рановски. Предстои въпросът да бъде обсъден и с вътрешния министър Румяна Бъчварова.

От юли Камарата събира и вземанията на съдебната власт, след като сключи споразумение с ВСС. Такива споразумения има още с Комисията по финансов надзор, Съвета за електронни медии и Държавната агенция по горите.

С помощта на частното съдебно изпълнение от създаването му през 2006 г. досега в държавната хазна са постъпили над 560 млн. лв. За същия период ЧСИ са възстановили на гражданите и бизнеса 6,025 млрд. лв.

Имотите на длъжниците на е-търгове

От Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат въвеждането на електронни търгове, чрез които да се продава имуществото на длъжниците на онлайн платформа. Така ще се пресечат злоупотреби и ще се увеличи броят на наддаващите, а оттам и цената на покупката. Друга идея на камарата е в закона да се предвиди възможност покупката от публичен търг да може да се финансира с банков кредит.

Коментари

Задължително поле