Откриха телата на затрупаните край Крушунските водопади

Тази сутрин в 10:30 часа най-сетне телата на двамата, затрупани от скална и земна маси, туристи край Крушунските водопади бяха открити. 45-годишната жена и 57-годишният английски гражданин били под земна маса, а над нея имало огромен отломък от канарата, която се опитваха да отместят.

Екскурзиантите бяха затрупани от активирало се свлачище в петък по обяд . От тогава до тази сутрин спасителната акция продължаваше денонощно. "Тази нощ по-малък екип от спасители остана да работи на мястото на трагедията и бяха разчистили доста голям периметър. Когатао сутринта в по-голям съсства подновихме изкопните рабхоти най-сетне стигнахме до телата на загиналите туристи", каза кметът на Лесница Красимир Джонев.

Над 30 души участваха в акцията като в работата се включиха служители от Гражданска зашита от Ловеч , Плевен , Велико Търново, Моната и София. Изключително сърцато по думите на кмета Джонев са работили планинските спасители от Ловеч и Троян.

Откритите са телата на затрупаните туристи край Крушунските водопади, съобщи БНР.

Мястото на случая е такова, че човек може да отиде и да занесе онова, което ще се носи като техника с ръце и по същия начин да отнесе онова, което има да се премахва, т.е. не може да бъде използвана мощна техника, нито по въздуха, нито по земя. Така, че това е твърде проблематично и във връзка с това е усложнено издирването. Това обясни кметът на община Летница по-рано днес Красимир Джонев и допълни:

Свлачишни процеси в района никога не са наблюдавани. Размерът на свличането на Крушинските водопади е повече от 200 кубически метра земна и скална маса. Върху скалния манастир, който е в близост, няма поражения. Все още се работи на ръка и това е недостатъчно. Беше повикана военна техника, за да бъде изместен големият скален къс.

Съоръженията, които представляват част от екопътеката на Крушунските водопади ,са собственост на общината и тя ги стопанисва. Правили сме това съвестно и коректно и по съоръженията и пътеката никога не е имало инцидент. В бъдеще ще направим пълно обследване и ще запазим Крушунските водопади като национален лесопарк и като атракция за туристи със съответните мерки, осигуряващи лимитиран достъп на туристи до места, които експертите биха сметнали за опасни.

в петък жена на 45 г. и мъж на 57 г. от Лондон бяха затрупани от 200 кубика отломки, докато се дивят на природния феномен.

Тяхна приятелка, спасила се по чудо, алармирала за трагедията. С наранени шийни прешлени, но без опасност за живота тя се възстановява в плевенска болница. Пациентката е стабилизирана, но заради травмите е обездвижена и остава под наблюдение в университетската клиника по неврохирургия в Плевен.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини