“Джи Пи Груп” АД отличи най-добрите млади строители на Бургас

Дават пари на фирми пари за детски кът

“Джи Пи Груп” отличи млади строители от Бургас

КАТ спря от движение 40 камиона след масови проверки в цялата страна

Задържаха дрехи, парфюми и спортни обувки на ГКПП „Дунав мост“

Димитър Чобанов: Забавянето на България за влизане в чакалнята на Еврозоната не е фатално

Платена отпуска след 4 месеца стаж Повишат санкциите при повторно нарушение на работодателя за недеклариран труд

Министър Ананиев: Ако третирането срещу комари не се извърши през март, ситуацията става трудно овладяема

Директни самолетни полети между България и Хърватия започват от 1 май

Кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на „Берое” за спечеления трофей

Иззеха 300 стоки от магазин за дрехи в Радомир

Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

Вартоломей: Христос спасява и благославя с богати дарове православна България

Православният български народ е от първите, които са приели вестта за спасението в Христос, и се е покръстил масово, при съдействието на Божията благодат, изразена видимо чрез просветната политика на Светия цар Борис и на Вселенския патриарх Фотий. Като и двамата станали на дело и на теория родоначалници на християнска България, каза в словото си Вселенският патриарх Вартоломей, съобщава bTV.

Той отбеляза, че оттогава и винаги до днес, Христос спасява и благославя с богати дарове христолюбивата православна България и нейния народ.

В словото си патриарх Неофит посочи, че за него и за Светия синод на БПЦ е двойна радост, висока чест и приятно задължение братски да приветстват с „Добре дошъл“ в България Вселенския патриарх Вартоломей и придружаващата го делегация. Радостта ни е още по-голяма, защото Вие приехте да направите това посещение у нас в годината, в която църквата чества скъпи годишнини, заяви българският патриарх. Той отбеляза, че настоящето посещение у нас на патриарх Вартоломей е още едно свидетелство за вековното единство между нашите две църкви.

В края на Светата Съборна литургия в храма патриарх Неофит подари на Вселенския патриарх патриаршески жезъл, с който да се подпомага в нелекия път на неговото служение.

На службата, продължила почти три часа, присъстваха Симеон Сакскобургготски, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, директорът на Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет Емил Велинов, директорът на болница „Лозенец“ Любомир Спасов, бившият служебен премиер Ренета Инджова, дипломати.

По-късно започна и срещата-благослов на Вселенския патриарх Вартоломей и на патриарх Неофит с деца на загинали служители от системата на МВР и с талантливи младежи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.