Гражданин призова правителството: Махнете контролния талон към книжката

Синьото листче служи единствено за прибиране на пари от шофьорите

Контролният талон към шофьорската книжка е отживелица и трябва да се премахне, предлага гражданин в Портала за обществени консултации на Министерския съвет.

“Ако даден водач е заснет с камера, то не му се изисква контролен талон (КТ), а директно му се изпраща снимката. Ако е наказан с глоба по фиш, пак не му се отнема талонът”, аргументира се гражданинът. Той обяснява защо е безсмислено да се взема КТ при написване на акт и шофьорът да продължава да кара с копие от акта: “Ако водач се движи без КТ, само с акт, не полицаят, който ти съставя акта, определя глобата при ново нарушение, а тя се решава след това от инспектор, който прави справка в електронната система за поредност на наказанието и отнети до момента контролни точки, без да гледа или търси КТ.” Така излиза, че със или без контролен талон нарушенията би трябвало да се отчитат в електронната система на КАТ. Хартийката може би е играела важна роля преди години, когато пътната полиция водеше досиета на водачите само на хартия и нямаше връзка между различните звена на КАТ в страната.

Ваденето на задължителния талон струва левче плюс още едно левче комисиона за банката. Ако карате без него, глобата е 10 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини