Борисов отряза Вартоломей, няма да го приеме

Гостът се държи с Неофит като с екзарх, а не като с патриарх

Фанариотът иска да върнем реликви от български църкви и манастири

Наши владици бойкотират Вселенския патриарх, отказват обща снимка след награждаването в президентството

Премиерът Бойко Борисов няма време в натоварената си програма, за да приеме днес в Министерския съвет Вселенския патриарх Вартоломей. Във вторник министър-председателят ще участва в заседание на КСНС. “Труд” научи новината за отменената среща обаче след скандалното награждаване на патриарха с орден “Стара планина” I степен от президента Росен Плевнелиев.

Българските владици, присъствали на церемонията, бойкотираха общата снимка след церемонията в президентството. Всички са били скандализирани от наглото искане на Вартоломей България да върне на Гърция реликви и ценности, които били “заграбени” от нашите войски по време на двете световни войни. Историци припомниха, че тогава са взети с цел да се спасят паметници от църквите и манастирите на българската архиепископия в Охрид, от “Св. Йоан Предтеча” над Серес и “Св. Богородица Косиница” край Драма, които също са били български.

Нашите духовници са обидени и от унизителното отношение на госта, демонстрирано още на литургията в “Св. Александър Невски”. По време на тържествените софри в своя чест патриарх Вартоломей нарича Негово Светейшество патриарх Неофит “Ваше Блаженство”, все едно, че е глава на екзархия, а не на патриаршия. Постоянно говори и за схизмата, наложена ни от Фенер след Българския Великден през 1872 г., и отхвърлянето на гръцката духовна власт. Във всяко слово той натяква каква неблагодарност е това, въпреки че благодарение на гръцките попове сме оцелели като християни и българи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини