Миньори искат среща с Бойко Борисов, предупреждават за режим на тока

Реална е опасността още тази зима или напролет да се стигне до режим на тока ако не се вземат мерки за справяне с проблемите в енергетиката, предупреди Любка Георгиева, председател на стачния комитет на КТ "Подкрепа". Синдикалистите проведоха заседание в Раднево в понеделник, на което обсъдиха какви мерки да вземат, за да бъде им бъде обърнато внимание от управляващите.

"Ще поискаме среща очи в очи с премиера Бойко Борисов, за да му покажем какво е състоянието на българската енергетика, но засега не миселим за стачка, защото не искаме да дестабилизираме държавата и да усложняваме и без това критичното положение на "Мини Марица-изток", заяви Георгиева.

Държавното въгледобивно дружество се нуждае от поне 150 млн. лв., за да работи нормално през зимния сезон, защото в момента дължи близо 80 млн. лв. на контагенти", предупреди Генчо Генчев, лидер на КТ "Подкрепа" в мините. Той припомни също, че ТЕЦ-овете в комплекса, включително и двете американскип електроцентрали дължат на компанията вече над 390 млн. лв. "Пътят до протеста може да се окаже много кратък", предупредиха синдикалистите от КТ "Подкрепа". Те настояват и в държавните мини да бъде ограничен добивът на въглища до 27 млн. тона годишно, при изкопани 32 млн. тона тази година. Причината е, че разкривката на земна маса в момента изостава критично и това е опасно. За целта трябвало да се ограничи износът на електроенергия. Драстично изостава и ремонтната и инвестиционна програма в мините. "Тази зима ще изкараме, но от април догодина ако не се гарантира добивът на въглища и не се вземат мерки може да се стигне и до режим на тока", предупреди Генчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини