Вариант: Електронното гласуване - само в чужбина

Възможността за електронно гласуване да бъде дадена само на българите, които живеят в чужбина. Това е по-вероятният вариант за изход от референдума, проведен с местните избори, признаха депутати пред „Труд“.

Въпросът от националното допитване трябва да влезе за разглеждане в парламента до 25 януари. Тъй като в гласуването не участваха 3,5 млн. души, колкото са били избирателите на парламентарните избори м.г., крайното решение да има ли дистанционно гласуване по електронен път зависи от народните представители. На 25 октомври обаче все пак българите казаха, че искат електронен вот - над 1,7 млн. души, или 73,51% от участвалите в референдума, гласуваха с „да“.

„Тъй като въпросът в допитването не беше много точен - възможни са интерпретации“, коментира депутат от ГЕРБ. Вариантите са два: единият - въвеждане на електронно гласуване, но само за българите в чужбина, а другият - такъв вот да има и в страната, но само по избор.

В партията мандатоносител настроенията като цяло са да има гласуване по интернет, но не е обсъждан модел на въвеждането му. БСП са твърдо против, а в ДПС гледали позитивно на идеята, но само ако се измисли начин да се гарантира свободата на вота.

Реформаторският блок е твърдо „за“ електронното гласуване в страната и чужбина, а Патриотичният фронт има резерви към вота по интернет. От БДЦ по-скоро биха го подкрепили. АБВ агитира „за“ електронното гласуване по време на разяснителната кампания преди референдума. От „Атака“ са твърдо против.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика