Отпуснаха още пари за улици на общините в Разградско Близо 10 млн. лв. станаха целевите средства, отпуснати от правителството

Децата от ДГ №6 „Щастливо детство“ поздравиха хората от Дом „Св. Петка“ в кв. „Струмско“

Европейската комисия постигна споразумение с Италия за бюджета на страната за 2019 година

Спецсъдът пусна под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Песков: Доставките на системите Пейтриът няма да се отразят на споразумението на Москва с Анкара за С-400

Автомобил се преобърна по таван на бул. „България“ в Пловдив Пътник е пострадал и е откаран в болница

Гръцкият президент: Няма да приемем своеволни интерпретации на споразумението за името на Македония

Отхраднаха Аполон от Централна баня

Нови 5 метростанции след 9 месеца

Все още не е ясно дали ще бъде приета оставката на белгийския премиер

Авиомузей открива ученически членски клуб

Трамваите тръгват по „Графа“ утре

Цистерна с 30 тона гориво се преобърна на околовръстния път на Казанлък Периметърът е отцепен, за да се предотврати евентуален взрив

Млада актриса изнася уроци по секс

Правителството търси независим международен консултант за анализ на концесионния договор на ски зона Банско

Вариант: Електронното гласуване – само в чужбина

Възможността за електронно гласуване да бъде дадена само на българите, които живеят в чужбина. Това е по-вероятният вариант за изход от референдума, проведен с местните избори, признаха депутати пред „Труд“.

Въпросът от националното допитване трябва да влезе за разглеждане в парламента до 25 януари. Тъй като в гласуването не участваха 3,5 млн. души, колкото са били избирателите на парламентарните избори м.г., крайното решение да има ли дистанционно гласуване по електронен път зависи от народните представители. На 25 октомври обаче все пак българите казаха, че искат електронен вот – над 1,7 млн. души, или 73,51% от участвалите в референдума, гласуваха с „да“.

„Тъй като въпросът в допитването не беше много точен – възможни са интерпретации“, коментира депутат от ГЕРБ. Вариантите са два: единият – въвеждане на електронно гласуване, но само за българите в чужбина, а другият – такъв вот да има и в страната, но само по избор.

В партията мандатоносител настроенията като цяло са да има гласуване по интернет, но не е обсъждан модел на въвеждането му. БСП са твърдо против, а в ДПС гледали позитивно на идеята, но само ако се измисли начин да се гарантира свободата на вота.

Реформаторският блок е твърдо „за“ електронното гласуване в страната и чужбина, а Патриотичният фронт има резерви към вота по интернет. От БДЦ по-скоро биха го подкрепили. АБВ агитира „за“ електронното гласуване по време на разяснителната кампания преди референдума. От „Атака“ са твърдо против.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.