Япония съобщи за 14 нови случая на заразени с коронавирус

Президентът на Кипър пристига на официално посещение в България в понеделник

Криминално проявен нападна лекар във Варна

Увеличават се делата за домашно насилие в Горнооряховския районен съд Над 285 000 лева са събрали държавните съдебни изпълнители през 2019 година

Джем Йълмаз е известен актьор и… женкар

Отвлечената 15-годишна избягала докато похитителят й говорел по телефона

Сиртуиновата диета, с която Адел отслабна с 46 кг Певицата приема по 1000 калории дневно

Четирима задържани за склоняване към проституция при спецакция в Пловдив

Венци Венц с ново гадже в Ница

Жертвите на коронавируса в Италия станаха две

Италианците купуват най-много нови мотоциклети в ЕС Търсенето на малки електрически скутери в Европа скача с 50%

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на МВР и Агенция „Митници“

Двама мъже ограбиха белгиец в Търговище

Контрера от ВМРО: До дни ще бъдат установени и задържани мъжете, които съблякоха момче в автобус на градския транспорт

Маскирани отвлякоха непълнолетно момиче в Димитровград

Вариант: Електронното гласуване – само в чужбина

Възможността за електронно гласуване да бъде дадена само на българите, които живеят в чужбина. Това е по-вероятният вариант за изход от референдума, проведен с местните избори, признаха депутати пред „Труд“.

Въпросът от националното допитване трябва да влезе за разглеждане в парламента до 25 януари. Тъй като в гласуването не участваха 3,5 млн. души, колкото са били избирателите на парламентарните избори м.г., крайното решение да има ли дистанционно гласуване по електронен път зависи от народните представители. На 25 октомври обаче все пак българите казаха, че искат електронен вот – над 1,7 млн. души, или 73,51% от участвалите в референдума, гласуваха с „да“.

„Тъй като въпросът в допитването не беше много точен – възможни са интерпретации“, коментира депутат от ГЕРБ. Вариантите са два: единият – въвеждане на електронно гласуване, но само за българите в чужбина, а другият – такъв вот да има и в страната, но само по избор.

В партията мандатоносител настроенията като цяло са да има гласуване по интернет, но не е обсъждан модел на въвеждането му. БСП са твърдо против, а в ДПС гледали позитивно на идеята, но само ако се измисли начин да се гарантира свободата на вота.

Реформаторският блок е твърдо „за“ електронното гласуване в страната и чужбина, а Патриотичният фронт има резерви към вота по интернет. От БДЦ по-скоро биха го подкрепили. АБВ агитира „за“ електронното гласуване по време на разяснителната кампания преди референдума. От „Атака“ са твърдо против.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.