Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Финансовият министър на германската провинция Хесен се е самоубил заради коронавируса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 30 март 2020

Онлайн изложба събира творби на Фрида Кало

ЧСИ-тата дариха 52 300 лева на „Александровска“

Топ производител на ръкавици изнемогва Търсенето значително надхвърля капацитета на продукция

Велико Търново е сред осемте града, излизащи най-бързо от кризата

Велико Търново е сред осемте областни центрове, които се възстановяват най-бързо от икономическата криза. Според Института за пазарна икономика /ИПИ/ единствено в София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Пазарджик, Велико Търново, Добрич и Разград брутният вътрешен продукт достига до предкризисното си ниво от 2012 г. Изследването показва, че икономиката във Велико Търново и региона се възстановява относително бързо от кризата, като БВП на глава от населението дори вече е надхвърлил нивата си, на които е бил преди стагнацията. Старопрестолният град е отличен и по отношение на усвояването на европейски средства.

От ИПИ посочват, че през 2014 г. настъпва положителен обрат на пазара на труда. Коефициентът на заетост нараства в 19 от 28 областни центрове, но въпреки това в повечето области заетостта е далеч от нивата си преди кризата.

Единствените изключения са във Велико Търново, Разград, Шумен и Кърджали. В старопрестолния град се наблюдава постоянен ръст на хората, които работят, като през 2014 г. коефициентът вече е по-висок от нивото си през 2008 г. По отчетения ръст Велико Търново е на първо място в България.

Областният център е сред петте в България с най-добре развита социална среда, като водещи са критериите здравеопазване и образование. Добра оценка градът получава също по отношение на сигурността и правосъдието.

Велико Търново е отличен и за развитието на културата. Посочено е, че през 2014 г. интересът към музеи и библиотеки спрямо размера на населението е три пъти по-висок от средните в страната. Областният център е на първо място в страната по средногодишен брой посещения в библиотеките и на трето за музеите. Увеличава се също интересът на хората към кино и театър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.