Броиха повторно бюлетините за кмета на Айтоско село

Бюлетините за избор на кмет в най-голямото айтоско село - Карагеоргиево бяха повторно броени в съда.

Според решение № 245 на ОИК Айтос, за кмет на с. Карагеоргиево е обявен кандидатът на ГЕРБ Кязим Алтилязим Ибрям с 393 действителни гласа. Комисията е отчела за втория Зюмбюл Ариф Мехмед /ДПС/ 357 действителни гласа. Председателят на ОбС на ДПС в Айтос Ружди Хасан е подал жалба, с която оспорва протоколите от две секции. Жалбоподателите са поискали и представяне на списъци от ГРАО, за да се провери дали новорегистрираните 27 жители на селото са гласували.

Съдът остави без уважение искането за справка от ГРАО и пристъпи към броене на бюлетините от двете СИК в присъствието на страните по делото, съобщиха магистратите вчера.

При повторното изброяване на изборните книжа, в едната секция бяха установени 174 действителни бюлетини за кандидата на ГЕРБ Кязим Ибрям и 174 действителни бюлетини за кандидатът на ДПС Зюмбюл Ахмед. Броят на недействителните бюлетини в тази СИК е 32 . От тях 8 са за кандидата на ГЕРБ, 5 за ДПС и 19 общо за двамата. Във втората секция съдът преброи 218 действителни гласа за Кязим Ибрям и за Зюмбюл Ахмед -181. Недействителните бюлетини са 19, обясниха от Административния съд.

Председателят на ОИК Айтос поиска съдът да потвърди решението от 25.10.2015 за избор на кмет на с. Карагеоргиево, защото при повторния оглед е видно по безспорен начин, и то със значителна разлика, че за кмет е избран кандидатът на ГЕРБ Кязим Ибрям. Има несъответствия в протокола на СИК, но те са единични и се дължат на технически грешки или на умора.

Съдът намери, че делото е изяснено и го обяви за решаване. Съдебният акт ще бъде изготвен в законния срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони