"Хъбъл" откри най-самотната галактика във Вселената

Космическият телескоп "Хъбъл" е открил в съзвездието Риби най-самотната галактика във Вселената. Това е MCG+01-02-015 и орбитира в празното пространство между нишките на "космическата паяжина".

Тя е отдалечена на стотици милиони светлинни години от другите галактики, се съобщава на сайта на проекта "Хъбъл".

Смята се, че по структурата си Вселената прилича на гигантска триизмерна паяжина. Нейните нишки представляват струпвания на тъмна материя, т.нар. филаменти. През юли 2012 г. астрофизици за пръв път видяха част от тази паяжина, съединяваща галактиките Abell 222 и Abell 223, благодарение на изкривяванията в светлината на далечните звезди, предизвикани от тъмната материя.

В точките на пресичане на тези нишки се намират плътни образувания видима материя - отделни галактики и групи звездни мегаполиси. Има обаче и изключения от това правило. Това са т.нар. пустинни галактики - големи струпвания на звезди, които по някакъв начин са попаднали в празните пространства, разделящи нишките на "космическата паяжина".

Самотната спирална галактика, наблюдавана от "Хъбъл", се намира в една от най-пустите части на Космоса. Плътността на материята в обкръжаващото MCG+01-02-015 пространство е около един атом на кубичен метър.

Ако Земята не се намираше в Млечния път, а в MCG+01-02-015, то ние не бихме разбрали за съществуването на други галактики до началото на космическата ера и до построяването на първите мощни телескопи, способни да наблюдават крайно отдалечените обекти във Вселената.

Изучаването на подобни космически обекти е от голямо значение за космолозите и астрофизиците, тъй като подобни "оазиси" в беззвездната пустиня могат да им помогнат да разберат как е възникнала Вселената и защо нейната "паяжина" е придобила тази форма, която тя притежава сега. Днес астрономите смятат, че подобни галактики са се образували от "чист" междугалактичен газ, от първичната материя, появила се веднага след Големия взрив.

Телескопът "Хъбъл" бе изстрелян в Космоса на 24 април 1990 г. Масата му достига 11 тона. Обсерваторията изследва Космоса във видимия, инфрачервения и ултравиолетовия диапазон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука