Варненски бизнесмен осъди България в Страсбург за 40 000 евро

Варненският бизнесмен Даниел Славов осъди България за 40 000 евро в Европейския съд по правата на човека заради ареста си в рамките на акция „Медузи” през 2010 г., съобщиха от съда, цитирани от сайта "Правен свят".

На 30 октомври 2009 г. прокуратурата в София е започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител за злоупотреба с власт и присвояване на публични средства, довели до сериозна вреда за градския транспорт във Варна, припомня ЕСПЧ.

В тази връзка на 31 март 2010 г. полицията е арестувала Славов в дома на семейството му и пред очите на неговите две малки деца, като освен това е провела обиски. Цялата операция е била широко отразена от медиите.

Даниел Славов, известен с прозвището „Дидо Дънката”, е обвинен заедно с председателя на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов в участие в организирана престъпна група, като част от обвиненията са свалени и в края на 2014 г. делото продължава да е висящо.

Според ЕСПЧ, изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов и окръжния прокурор Владимир Чавдаров, както и мотивите на съда, гледал мярката на Даниел Славов, нарушават презумпцията за невиновност. Освен това, цялото семейство на варненския бизнесмен е било обект на нечовешко отношение и посегателство над дома.

Съдът приема, че България не е гарантирала ефективни средства за защита срещу действията на властите.

Другият арестуван в акция „Медузите”, Борислав Гуцанов, вече осъди държавата за 44 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини