Путин свиква извънредна среща заради допинг скандала в Русия

Президентът на Русия Владимир Путин свиква извънредна среща заради заплахата от изхвърляне на страната от Олимпийските игри. Утре президентът ще се срещне с шефовете на спорта, съобщават руските медии.

Москва обмисля как да се бори с обвинения в корупция и умишлено прикриване на употребата на допинг. Световната антидопингова агенция обяви, че Русия систематично е крила положителни проби на свои атлети. Когато им били поискани материали от тестовете, руснаците унищожили 1400 проби.

Изхвърлянето на Русия от Олимпиадата би било тежък удар по престижа на руския спорт и сериозна финансова загуба за организаторите на игрите.
По-рано днес Кремъл нарече обвиненията „безпочвени”. Но затвори държавната лаборатория в Москва, където са били унищожени пробите.

Вчера Комисия към Световната антидопингова агенция (УАДА) препоръча на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да отстрани всички руски състезатели по време на разследването за систематично приемане на допинг в страната.

УАДА поиска и доживотни наказания на петима руски атлети и други петима треньори, както и отнемането на лиценза на намиращата се в Москва лаборатория за борба със забранените стимуланти в спорта.

Обвиненията за употреба на допинг и корупция с цел прикриването на положителни проби бяха отправени първо от германската телевизия ARD през месец декември миналата година. В резултат на излъчения материал, УАДА състави 3-членна комисия, чийто председател по време на 11-месечното разследване стана основателят й Дик Паунд.

Русия заподозря политическа атака. Председателят на руската Федерална медицинско-биологична агенция Владимир Уиба заяви, че допингът скандалът, предизвикан от доклада на Световната антидопингова агенция (WADA) е част от "политически мотивирана" кампания заради окупацията на Крим.

Президентът на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Себастиан Коу започна процедура по замразяването на членството на Русия в световната федерация.

Междувременно Етичната комисия към Международния олимпийски комитет (МОК) препоръча на ръководителите на организацията да отстранят от длъжност бившия президент и настоящ почетен член ИААФ Ламине Диак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия