Конфискуваха 75 пойни птици на Руския пазар в Пловдив, до 5000 лева глоба за продавачите им

С глоби до 5000 лв. са санкционирани продавачите на 75 пойни птици от защитени видове, които бяха заловени на Руския пазар в Пловдив при съвместна акция на експерти от РИОСВ и Трето РУ на МВР в града под тепетата. Допълнително за всеки защитен вид на търговците е наложено обезщетение в размер на 40 лв., допълват от екоинспекцията.

Техните служители са успели да спасят и конфискуват 75 птици от защитени видове, от които 20 щиглеца и 55 елхови скатии. Пойните пернати са пуснати вече на свобода в околностите на Пловдив. Спрямо нарушителите, предлагали за продажба защитените видове, са предприети съответните наказателни действия, но някои от търговците са успели да избягат по време на акцията на полицията и екоинспекцията.

От РИОСВ-Пловдив припомнят, че според Закона за биологичното разнообразие се забранява улавянето и убиването на защитени птици, преследването и обезпокояването им, особено в периодите на размножаване, унищожаването или вземането на яйца, разрушаването или преместването на гнезда, както и притежанието, отглеждането, пренасянето и търговията с тях, а също така препарирането и и износа им в чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини