Спираме бежанците с план за действие

Съветът по сигурност към Министерския съвет трябва да приеме план за действие при мащабна бежанска и миграционна вълна, без значение на коя граница, и да го обезпечи финансово и технически. Това препоръча вчерашният Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).

Другите заплахи за страната ни са младежката безработица и киберсигурността. До този извод достигнаха участниците в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) след 5-часово заседание вчера. Президентът Росен Плевнелиев обяви, че КСНС препоръчва на правителството да подготви стратегия за киберсигурността и законопроект за противодействие на тероризма, който да внесе в парламента. Около това становище са се обединили всички институции и парламентарни сили с резервираното отношение на "Атака". Кабинетът трябва да осигури кадрово, финансово и технологично звената за киберсигурност за изграждането на способности за ефективно и своевременно противодействие на кибератаките, препоръча още КСНС. Както и да се създаде подходяща структурна организация, която под ръководството на национален координатор по киберсигурност да осъществява непосредствено дейностите по изпълнение на Стратегията за киберсигурност.

Правителството трябва да предложи и мерки за оптимизиране на дейността на структурите в сектор „Сигурност" и подобряване на способностите им съобразно променената среда за сигурност. Препоръката към партиите и институциите е да работят за единна европейска позиция за разширяване на зоната за сигурност чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство. След края на КСНС лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че неговата партия е настоявала за това.

Нашият принос към становището на съвета е онази концепция, която разгръщаме от година насам - за необходимостта от разширяването на ЕС, и тя срещна разбиране от участниците в КСНС, каза Местан. Той повтори позицията на ДПС, че тази тежка бежанска криза, която дава основание на някои анализатори да говорят за криза на ЕС, може да се реши с наистина повече Европа. Не чрез затварянето на Европа, а чрез разширяване на зоната за сигурност на ЕС, което означава разширяване и на границите на ЕС, добави той.

Недостатъчно ефективна е и шенгенската система за граничен и визов контрол. Големият брой мигранти натовари изключително много социалните системи и службите за сигурност на страната", каза още Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини