Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Спираме бежанците с план за действие

Съветът по сигурност към Министерския съвет трябва да приеме план за действие при мащабна бежанска и миграционна вълна, без значение на коя граница, и да го обезпечи финансово и технически. Това препоръча вчерашният Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).

Другите заплахи за страната ни са младежката безработица и киберсигурността. До този извод достигнаха участниците в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) след 5-часово заседание вчера. Президентът Росен Плевнелиев обяви, че КСНС препоръчва на правителството да подготви стратегия за киберсигурността и законопроект за противодействие на тероризма, който да внесе в парламента. Около това становище са се обединили всички институции и парламентарни сили с резервираното отношение на “Атака”. Кабинетът трябва да осигури кадрово, финансово и технологично звената за киберсигурност за изграждането на способности за ефективно и своевременно противодействие на кибератаките, препоръча още КСНС. Както и да се създаде подходяща структурна организация, която под ръководството на национален координатор по киберсигурност да осъществява непосредствено дейностите по изпълнение на Стратегията за киберсигурност.

Правителството трябва да предложи и мерки за оптимизиране на дейността на структурите в сектор „Сигурност” и подобряване на способностите им съобразно променената среда за сигурност. Препоръката към партиите и институциите е да работят за единна европейска позиция за разширяване на зоната за сигурност чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство. След края на КСНС лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че неговата партия е настоявала за това.

Нашият принос към становището на съвета е онази концепция, която разгръщаме от година насам – за необходимостта от разширяването на ЕС, и тя срещна разбиране от участниците в КСНС, каза Местан. Той повтори позицията на ДПС, че тази тежка бежанска криза, която дава основание на някои анализатори да говорят за криза на ЕС, може да се реши с наистина повече Европа. Не чрез затварянето на Европа, а чрез разширяване на зоната за сигурност на ЕС, което означава разширяване и на границите на ЕС, добави той.

Недостатъчно ефективна е и шенгенската система за граничен и визов контрол. Големият брой мигранти натовари изключително много социалните системи и службите за сигурност на страната”, каза още Плевнелиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.