Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Спираме бежанците с план за действие

Съветът по сигурност към Министерския съвет трябва да приеме план за действие при мащабна бежанска и миграционна вълна, без значение на коя граница, и да го обезпечи финансово и технически. Това препоръча вчерашният Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).

Другите заплахи за страната ни са младежката безработица и киберсигурността. До този извод достигнаха участниците в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) след 5-часово заседание вчера. Президентът Росен Плевнелиев обяви, че КСНС препоръчва на правителството да подготви стратегия за киберсигурността и законопроект за противодействие на тероризма, който да внесе в парламента. Около това становище са се обединили всички институции и парламентарни сили с резервираното отношение на „Атака“. Кабинетът трябва да осигури кадрово, финансово и технологично звената за киберсигурност за изграждането на способности за ефективно и своевременно противодействие на кибератаките, препоръча още КСНС. Както и да се създаде подходяща структурна организация, която под ръководството на национален координатор по киберсигурност да осъществява непосредствено дейностите по изпълнение на Стратегията за киберсигурност.

Правителството трябва да предложи и мерки за оптимизиране на дейността на структурите в сектор „Сигурност“ и подобряване на способностите им съобразно променената среда за сигурност. Препоръката към партиите и институциите е да работят за единна европейска позиция за разширяване на зоната за сигурност чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство. След края на КСНС лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че неговата партия е настоявала за това.

Нашият принос към становището на съвета е онази концепция, която разгръщаме от година насам – за необходимостта от разширяването на ЕС, и тя срещна разбиране от участниците в КСНС, каза Местан. Той повтори позицията на ДПС, че тази тежка бежанска криза, която дава основание на някои анализатори да говорят за криза на ЕС, може да се реши с наистина повече Европа. Не чрез затварянето на Европа, а чрез разширяване на зоната за сигурност на ЕС, което означава разширяване и на границите на ЕС, добави той.

Недостатъчно ефективна е и шенгенската система за граничен и визов контрол. Големият брой мигранти натовари изключително много социалните системи и службите за сигурност на страната“, каза още Плевнелиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.