Президентът Румен Радев пред кипърския бизнес: България е водеща във финтех индустрията в Източна Европа

Завръщане с 1000 конски сили Величественият офроудър Hummer възкръсва под марката GMC

Смъртните случаи от коронавиурса в Италия вече са 11, заразените са над 300

Изследват бебе на годинка за коронавирус в Пловдив

Депутатът от БСП Явор Божанков: Хората в Полски Тръмбеш не са доволни от водената държавна политика

Втора грипна вълна се задава у нас

Какво ще стане ако се кръстоса блондинка със заек?

На чист понеделник забраняват движение на камиони от 1,5 тона в Гърция

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Първи случай на коронавирус в Латинска Америка

Да поговорим сериозно за достъпността Нека видим в сравнителен план колко много път имаме да извървим като общество

Искаме си петото място в църковната листа

Сега сме последни сред патриаршиите, а още през 13-и век сме поставени на пето място

Очаква се застъпничеството на Вартоломей

Българската православна църква да бъде върната на отреденото и пето място в диптиха на патриаршиите. За това се настоява в подписка, която Вселенският патриарх Вартоломей трябваше да получи на брифинга, който скандално отмени в понеделник вечерта. Инициаторите за нея са решени призивът пак да стигне до него, за да бъде поставен въпросът на Вселенския събор догодина.

В момента според диптиха на руснаци и българи ние сме на последно място. До това скандално решение се стига по времето на патриарх Максим, който отстъпил пред Москва и дал предимство на грузинците. Така преди нас са всички, на които сме дали богослужебни книги – руснаци, сърби. Всички църкви, включително и Константинополската, пък ни нареждат като предпоследна патриаршия – преди Грузинската.

А на поместния събор в Лампсак през 1235 г. тогавашният предстоятел на Константинополската патриаршия св. Герман II, със съгласието и подписите на патриарсите на древните църкви на Александрия, Антиохия и Йерусалим въздига Българската православна църква от архиепископия в патриаршия в Търново и я записва на пето място. Това важи до османското завладяване на Балканите през ХIV в. Според запазено Ръководство на канцеларията на Константинополската патриаршия от 1383 г. първа патриаршия е Константинополската, следвана от Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската. След това пише – Търново. Според томоса на Вселенския патриарх Герман II и останалите патриарси въздигането в патриаршия е “вечно и неотменимо”.

Подписката не е отговор на провокацията, която Вартоломей направи с искането да върнем реликви на Гърция. Подписката се събира от месеци. Тя е инициирана от д-р Георги Кръстев и д-р Горан Благоев и е подкрепена от 256 представители на българската наука и култура.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.