Искаме си петото място в църковната листа

Сега сме последни сред патриаршиите, а още през 13-и век сме поставени на пето място

Очаква се застъпничеството на Вартоломей

Българската православна църква да бъде върната на отреденото и пето място в диптиха на патриаршиите. За това се настоява в подписка, която Вселенският патриарх Вартоломей трябваше да получи на брифинга, който скандално отмени в понеделник вечерта. Инициаторите за нея са решени призивът пак да стигне до него, за да бъде поставен въпросът на Вселенския събор догодина.

В момента според диптиха на руснаци и българи ние сме на последно място. До това скандално решение се стига по времето на патриарх Максим, който отстъпил пред Москва и дал предимство на грузинците. Така преди нас са всички, на които сме дали богослужебни книги - руснаци, сърби. Всички църкви, включително и Константинополската, пък ни нареждат като предпоследна патриаршия - преди Грузинската.

А на поместния събор в Лампсак през 1235 г. тогавашният предстоятел на Константинополската патриаршия св. Герман II, със съгласието и подписите на патриарсите на древните църкви на Александрия, Антиохия и Йерусалим въздига Българската православна църква от архиепископия в патриаршия в Търново и я записва на пето място. Това важи до османското завладяване на Балканите през ХIV в. Според запазено Ръководство на канцеларията на Константинополската патриаршия от 1383 г. първа патриаршия е Константинополската, следвана от Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската. След това пише - Търново. Според томоса на Вселенския патриарх Герман II и останалите патриарси въздигането в патриаршия е “вечно и неотменимо”.

Подписката не е отговор на провокацията, която Вартоломей направи с искането да върнем реликви на Гърция. Подписката се събира от месеци. Тя е инициирана от д-р Георги Кръстев и д-р Горан Благоев и е подкрепена от 256 представители на българската наука и култура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини