Божидар Димитров: На Вартоломей ще му върна реликви, когато ни върнат Западна Тракия

Ценностите, които вселенският патриарх иска да му дадем, не са в гръцки манастири, а в манастири, управлявани от Вселенската патриаршия. Те са се намирали в българска етническа среда. Това обясни в сутрешния блок на bTV директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

"Как ще сме ги откраднали? Прибрали сме ги", каза той и обясни, че реликвите са спасени от унищожаване във войната.

"Ако тръгнем да ровим в стари рани, можем да си поискаме и територия. Аз ще ги върна, в момента в който ни върнат Западна Тракия и Егейска Македония", категоричен беше Димитров. "Защо трябва да се връщаме 100 години назад", попита той.

По думите му, не е имало нищо деликатно в поведението на Вартоломей: "Като слон в стъкларски магазин се намеси моят приятел и съученик от Ватикана".

Директорът на НИМ коментира и отказа на премиера да се срещне с патриарха: "Бойко Борисов направи добре, че не го прие. Това е един политически жест или дипломатически. Запази честта и достойнството на България, които бяха накърнени". Той добави, че вселенският патриарх се е държал много невъзпитано като гост.

Половината от въпросните ценности са в НИМ, а другата половина в центъра "Иван Дуйчев".

Според Димитров, искането на вселенския патриарх не би трябвало да има отношение към въпроса с връщането на тленните останки на цар Самуил у нас. "Те са длъжни да ни ги дадат или поне да ги погребат по християнски. Това, че го държат в един ламаринен сандък във византийски музей и като отиде от време на време президентът Плевнелиев му го показват, показва, че не са добри християни", смята историкът.

По думите му, сигурно е, че Вартоломей е бил поканен от акад. Стефан Воденичаров, за да му бъде връчено званието "Хонорис кауза". "Без покана на българския патриарх той не може да дойде", уточни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини