Миков: Цялостното поведение на Вартоломей I беше обидно за България

Цялостното поведение на Вартоломей I в България беше обидно за българските граждани и християни. Това коментира пред "Фокус" лидерът на БСП Михаил Миков, който тази сутрин призова да не бъде обнародвано в Държавен вестник награждаването на Вселенския патриарх Вартоломей I с най-високото отличие на държавата – орден „Стара планина” I степен.

„Не може да се поставя под въпрос автономията на българската православна църква. Не е спазен законът. Очевидно е, че няма решение на МС, каквото се изисква по силата на чл. 11 от Закона за ордените и медалите в Република България. Не е публикуван и до момента указ на президента за награждаването”, обясни Миков.

Той уточни, че е задал и въпрос към министъра на външните работи за какви особени заслуги той си е позволил да предложи и как може след като няма решение на МС, президентът да окичи Вартоломей с това най-високо българско отличие.

„Няма да коментирам предварително въпроса дали притежава особено големи заслуги. Искам да чуя какви са били аргументите на външния министър, който очевидно е направил предложението.

Интересно ми е има или няма решение на МС, което по закон е изрично изискуемо, за да се стигне до награждаване. Трябва да има решение или на МС, или на НС. На НС такова решение няма, да видим дали има на МС, или без такова президентът е наградил Вселенския патриарх”, коментира лидерът на БСП.

Той заяви, че очаква да получи отговор от министъра на външните работи по време на петъчния парламентарен контрол или когато дойде да му отговори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини