На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Парламентът прие на първо четене данък “уикенд”

Със 102 гласа „за”, 33 „против” и 27 „въздържал се” депутатите приеха на първо четене закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, внесен от Министерския съвет. Част от приетия законопроект е т.нар. „данък уикенд”, според който с ДДС ще се облага всяко имущество, което собственикът на дадена фирма или работещите в нея използват за лични цели.

Разглеждайки три законопроекта наведнъж, депутатите приеха спорните текстове в Закона за корпоративното подоходно облагане, които сериозно ще затруднят бизнеса.
Ако новите текстове минат и на второ четене, вече държавата ще възстановява само 70% от данък добавена стойност на фирмените автомобили, а не както е в момента – цялото ДДС.

Аргументът на Владислав Горанов е, че някои автомобили, които са собственост на компании, не се използват само за фирмени нужди, защото се карат и през уикенда.
Истината е обаче, че е много трудно да се докаже един автомобил кога се използва за лични, или служебни нужди. Някои от критиците на идеята на Горанов дават следния пример – колата се използва, за да отиде служителят на обяд с клиент – това служебна нужда ли е, или е личен разход. Още повече, че отчитането колко километра са минати със служебна и колко – с лична цел, ще става изключително трудно и по всяка вероятност ще завиши разходите на фирмите за счетоводство, особено на по-малките, които имат един счетоводител.

Идеята за данък „уикенд” породи друго искане. Представителите на властта също да се обложат с вид данък „уикенд” и да нямат право да използват колите на НСО събота и неделя. Дори депутатите от управляваща коалиция не бяха съгласни с поправките и част от тях гласуваха против.

С приетите промени се намалява и прагът за плащания в брой. Прагът се намалява от 15 000 лева на 5000 лева, като ограничението ще се прилага и в случаите на плащане в чужда валута.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.