Вижте Мегз без капка грим (СНИМКА)

Борисов: Миграцията e приоритет за България, предвид географското ни разположение

ВСС отпусна допълнителни пари за експертизи на петричкия съд

В Ухан са регистрирани 195 случая на повторно заразяване с коронавирус

Метеоролози обясниха защо зимата е топла

Турски военен конвой влезе в сирийския град Идлиб

Задържаха шефката на Басейнова дирекция-Пловдив

Куентин Тарантино стана баща

Глобиха 58 пешеходци само за ден в Търновско Проверени са и 93 автомобила

Четвърта жертва на коронавируса в Италия

Спипаха шофьори с наркотици при акция в Търново и Лясковец

С 46 милиона лева обучават стиденти в реална работна среда

Премиерът: Броят на българите, завърнали у нас, расте около четири пъти по данни на НСИ

Младеж пострада при катастрофа в Търново Зад волана на колата е било 18-годишно момиче

Оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус с премиера във великотърновския театър

Властта ще взима пари от Бюрото по антикорупция

Бъдещото Бюро по антикорупция ще може да бъде съдено за клевета и да изплаща обезщетения, ако се докаже, че срещу някой представител на властта е стартирала проверка, без да има основание за това.

Това ще бъде записано като част от промените на проектозакона, с който се създава Бюро за борба с корупцията по високите етажи на властта. Документът беше отхвърлен от Народното събрание преди повече от месец, тъй като по-голяма част от депутатите не видяха механизми, с които да се предотврати изтичане на информация от бюрото и стартиране на проверки „с цел опетняване на името на определен представител на властта“.

Премиерът Бойко Борисов също изказа притеснения, че с използването на анонимни сигнали може да се стигне до „лов на вещици“. Анонимните сигнали ще останат, но към тях ще се подхожка по нов начин, научи „Труд“. Ще има предварителна проверка, която да докаже дали да започва истинсоко разследване, което включва отваряне на банкови сметки и ровене в имуществото на власимащия. Проверяващите от Бюрото ще носят наказателна отговорност, ако по време на разследването излезе информация за стартирала процедура по разследване. Преди няколко дни в София беше шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер, който обясни, че анонимните сигнали са напълно нормални и се използват и от Европейската служба за борба с измамите за разкриване на крупни престъпления. Според него не трябва да се акцентира и да се използват само такъв тип сигнали.

Предлагат се и три варианта за избора на шефа на Бюрото. Депутатите не бяха съгласни той да се предлага от Министерски съвет и да се предлага за указ на президента. Сега освен този вариант, на депутатите ще бъде предложено лицето да се предлага от Народното събрание и да се предлага за указ на президента, както и създаване на комисия, в която на квотен принцип да участват представители на Народното събрание, Министерски съвет и Президентството. Комисията ще се събира еднократно, ще избира шеф на Бюрото и ще се разпуска.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.